Kekszes-karamelles citrompuding

2014-02-17

sponsored links

Néhány hozzávaló, kevés idõ, rengeteg bezsebelt dicséret. Tulajdonképpen az év bármelyik szakában készíthetõ, fagyasztott vagy friss gyümölcs használható hozzá, de akár anélkül is nagyon finom - anno, évekkel ezelõtt, egyetemista koromban ez volt a spéci desszertünk, és semmi extrát nem használtunk hozzá. Sõt, akkoriban egyszerû pudingporból ütöttük össze. Úgy is lehet, de így intenzívebbek az ízek.


Kekszes-karamelles citrompuding

Hozzávalók 3 adaghoz: 24 db háztartási keksz, 2 dl tej, 2 evõkanál barna cukor; a pudinghoz: 4 csapott evõkanál étkezési keményítõ, 2 evõkanál fruktóz (vagy más édesítõ, de ezúttal jó, ha fehér), 5 dl tej, 1 citrom, csipetnyi só; továbbá: tetszés szerinti gyümölcsök, mentalevél, citromhéjcsíkok.

Elkészítése: A barna cukrot vastag aljú edénybe tesszük, hagyjuk megolvadni, majd felöntjük a tejjel, és addig hagyjuk csendes lángon forrni, míg a karamell teljesen fel nem oldódik. Félretesszük, és hagyjuk hûlni. A pudinghoz fölforralunk 3 dl tejet a lereszelt citromhéjjal. A keményítõt, a fruktózt meg a sót elkeverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévõ tejhez öntjük, és állandóan kavargatva sûrû pudinggá fõzzük. Félrevesszük a lángról, majd kicsinként belekavarjuk az átszûrt citromlevet is. Minden pohár/kehely aljára 4 összemorzsolt kekszet szórunk, alaposan meglocsoljuk karamelles tejjel (jól tocsogjon), majd kb. 3 evõkanál pudingot kanalazunk rá. Elsimítjuk, a rétegezést még egyszer megismételjük, majd félretesszük legalább félórára, hogy a puding kissé kihûljön, a keksz pedig megpuhuljon. Tálaláskor friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve mentalevéllel és néhány félretett citromhéjcsíkkal díszítjük.

Megjegyzés: A karamellhez ez esetben barna vagy fehér cukrot használjunk, mert a fruktóz meg a nyírfacukor nem karamellizálódik. Megolvad, de nem lesz ez a jellegzetes, barnás-karamelles színe.




Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/02/k...

sponsored links

Keres?s