Kecskesajtos spárgás quiche

2014-06-16

sponsored links

Hát ez se az az étel, amit a dietetikusok egy fogyókúra alkalmával nyomnak?. De bízom benne, hogy nem kell mindenkinek szigorú diétát tartania, és lássuk be, nem lehet folyamatosan shaken és salátán élni. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem elvetemülten hizlaló az étel, és egy nagyobb szelettel, egy masszív adag salátával még annak is kezelhetõ, aki mostanában nagyon odafigyel arra, hogy mibõl mennyit eszik.  Kedvenc salátánkkal pedig egy teljes értékû ebéd. A szalonna vagy a sonka egy nagyon kellemes ízt, és egy kicsit gazdagabb, de még nem zsíros texturát ad az ételnek. Ugyanakkor a vegetáriánusok elhagyhatják, így õk is részt vehetnek a jóban.

spárgás quiche

Hozzávalók a tésztához:

  • 225g fehérliszt
  • 1 kiskanál só
  • néhány tekerésnyi bors
  • 150g hideg vaj
  • 2-4 evõkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 200ml tejszín
  • 150g enyhén érlelt kecskesajt rúd*
  • 500g spárga (1 csomag)
  • 100-150g bacon vagy húsos szalonna, sonka (vegetáriánusoknak elhagyható)
  • 1 fej hagyma vagy egy csokor újhagyma
  • kb. 1-2 evõkanál olíva olaj
  • só, bors,
  • kb. negyed kiskanál szerecsendió
  • 50g kedvenc sajt (elhagyható)

Tálalás:
Friss salátával, akár rukkola, mizuna, vagy egyéb kedvenc salátánk, retekkel, paradicsommal, és egy kis olívaolajjal vagy vinegrette öntettel.

1. lépés (tészta)
A lisztet összekeverjük a sóval és borssal, majd felkockázzuk és hozzáadjuk a hideg vajat, és összedolgozzuk. Ezt követõen folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg a tészta össze nem áll. Tényleg folyamatosan adagoljuk a vizet, és minél kevesebb víz felhasználásával próbáljuk összedolgozni a tésztát különben morzsalékos lesz.

2. lépés (tészta)
Lapítsuk ki a tésztát, csomagoljuk folpackba, és fél órára tegyük a hûtõbe. Vagy pár perc hûtés után két sütõpapír között (az egyiket késõbb fel is használjuk, a másikat tegyük el a következõ sütésre) nyújtsuk ki vékonyra, tegyük egy fodros szélû piteformába, villával szurkáljuk meg, és úgy tegyük fél órára a hûtõbe.

3. lépés (tészta)
190 fokos sütõben vakon sütjük, azaz sütõpapírt fektetünk a tésztára, és nehezéket* teszünk rá. 15-20 percig sütjük, majd levesszük a papírt és a nehezéket, és még 5 percig sütjük. Ha ez készen van, ebbe az állapotában fogjuk berakni a tölteléket.

4. lépés
Felvágjuk a hagymát, kockára vágjuk a szalonnát, és megtisztítjuk a spárgát. A spárga végeket, ahol törne magától, eltörjük, és csak a zsenge részét használjuk fel az ételhez, amit kb. 2-3 centisre vágunk fel. Kevés olívaolajon megpirítjuk a szalonnát és a hagymát, és bõ 5 perc után mikor majdnem készen van, hozzáadjuk a spárgát. Kb. 5 percig pároljuk, majd félretesszük. A tojást összekeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, és szerecsendióval.

5. lépés
A már elõkészített tésztába elosszuk a spárgás, hagymás, szalonnás keveréket. A sajtot amennyire tudjuk (törik) karikákra szeljük, és a spárga tetejére elrendezzük. Az egészet leöntjük a tejszínes tojásos keverékkel, majd 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. Ha használunk reszelt sajtot, akkor kb. 15 perc sütés után szórjuk a quiche-re, és süssük tovább. Fontos, hogy a qiuche süljön meg, de ne süssük keményre, rántottaszerûre, hanem maradjon krémes a belsõ része. Kb. 25 perc után ellenõrizzük.

spárgás quiche

Megjegyzések:

  • Volt úgy, hogy a spárgát nyersen tettük az ételbe, és azt követõen sütöttük. Szerintem így is finom volt, szóval meg lehet spórolni ezt a mûveletet, vagy pár percig fõzni is lehet a spárgát, ki hogyan kedveli.
  • A spárga végét nem kell kidobni, alaplé fõzéshez felhasználhatjuk.
  • A tésztát elõzõ nap is elkészíthetjük. Ez egy vajas tészta nem annyira egyszerû dolgozni vele, nagyon megkeményedik a hûtõben így praktikus úgy behûteni, hogy már a formában fekszik.
  • Kecskesajtból nem ajánlom azt, amit a bevásárlóközpontokban elõre csomagolva, fûszeres kéreggel lehet kapni. Nagyon elvinné az étel ízét. Kimérve lehet kapni, egy kb. 8 centis átmérõjû hengert, aminek enyhén kérges az oldala. Ha ebbõl kérünk 150g-ot, az a legjobb. Ne legyen túl friss, de ebben az ételben szerintem nagyon érlelt se, mert azt gondolom az meg túlságosan ledominálja a spárga ízét.
  • Vegetáriánusok elhagyhatják a szalonnát, ez esetben egy kicsit több sót kell az ételbe tenniük.
  • Az adag egy átlag 23 centi átmérõjû 2-3 cm magam piteformára van szabva. Ha valakinek ennél szélesebb vagy mélyebb van, jók az ételek arányai, de valószínûleg a tojásos keverék kevés lesz. Ez esetben adjunk hozzá még egy tojást és még 100ml tejszínt. Tehát az arány egy tojáshoz 100ml tejszín.
  • Ha nincs kedvünk tésztát csinálni, bolti leveles tésztával is kipróbálhatjuk.

https://www.facebook.com/HomeBisztro


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/06/16/...

sponsored links

Keres?s