Kata tortája

2014-07-20

sponsored links

Bizony, bizony meg kell szoknunk, hogy nem mindig tudunk már teljes létszámban résztvenni a családi ünnepeken, és nem is mindig akkor tudunk ünnepelni, amikor a "napja" van. Csak ma tudtuk megülni Lõrinc Katájának a szülinapját, pedig már elmúlt 2 hete.

Izgultam a torta miatt. Azt akartam, hogy ne legyen túl édes, viszont gyümölcsös legyen mindenképp. Valami zabpelyhes alapot képzeltem, de persze itthon vettem észre, hogy nem vettünk, a jelenlegi készlet pedig nem lett volna elég egy tortára. Rendes pasi az én uram, mert azonnal mondta, hogy megy és hoz, de inkább kitaláltam mást, és még sütni sem kellett. Végül annyira egyszerû lett a torta, hogy a szilva magozása a legkomplikáltabb és legidõigényesebb része, a többi tevékenység összességében még félórát sem vett igénybe.


Lássuk!

A külsõ réteget és a krémet még este megcsináltam.

Hozzávalók: (egy 24 cm átmérõjû tortaformához):

A külsõ réteg:
  • 20 dkg vaj
  • 6 evõkanál nádmelaszos barnacukor (bármilyen cukor)
  • 5 evõkanál holland kakaópor
  • 3 tojás
  • 30 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darált dió
  • 2 dl tej

A belseje:
  • 15 szép nagy szem szilva kimagozva
  • 1 db banán
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 6 dkg cukor (fehéret használtam, hogy ne sötétítse el a krémet)
  • 4 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj 
  • 1 kávéskanál kínai ötfûszer (fahéj, gyömbér, bármi megteszi, ami szilvához illik)
  • 1 kiskanál rum aroma
  • 0,5 kg mascarpone (higgye el mindenki, ha nincs kéznél sajt, tökéletesen megteszi 4-5 evõkanál étkezési keményítõ és 6-7 dl tej vagy víz összefõzve)
  • 3 evõkanál útifûmaghéj (ez csak a fóbiám miatt, hogy biztosan jól összeálljon a krém, lehet, egy zacskó habfixáló is megfelelõen mûködne stabilizátorként)
  • 1 nagy evõkanál szilvalekvár

A teteje:
  • 3 dl-nyi tejszínbõl vert hab
  • 60-70 dkg kimagozott elnyolcadolt szilva
  • 1 kiskanálnyi kínai ötfûszer
  • 2 evõkanál kókuszcukor (cukor)
A vajat, a cukrot és a kakaóport lassan összeolvasztottam, beleütöttem a tojásokat és folyamatosan kavargatva lassú tûzön  sûrûre fõztem. Levettem a lángról, hozzákevertem a kekszet, a diót és a kókuszt, majd a 2 dl tejjel "tésztává" gyúrtam.

Mûanyag fóliával kibélelt az uram egy kerek tortaformát amibe én beleegyengettem a kekszmasszát úgy, hogy kb. 1 cm vastag falú "medence" keletkezzen. Letakartam fóliával és betettem a hûtõszekrényeb, hogy reggelre megdermedjen és meg lehessen tölteni szilvakrémmel.

Az az igazság, hogy nagyon izgultam. Féltem, hogy ha meg is dermed, nem fogja bírni a krém súlyát és szétborul. Jelentem, nem így lett. Már amikor lebontottam róla reggel a tortaformát és a fóliát, tudtam, hogy rendben lesz.

Masszív, ugyanakkor villával teljesen kényelmesen ehetõ ez a "kondér"


Még este megfõztem a szilvakrémet is, amit az angol citromkrém után szabadon szilvából csináltam, hiszen az érik épp a kertben. Miután jóideje banánnal édesítjük és krémesítjük a házilag készített fagyikat, úgy gondoltam,  spórolunk a cukorral és banánnal pótoljuk.

A sajt és az útifúmaghéj és a lekvár kivételével lassú tûz fölött  folyamatos kavargatás közben összefõztem a hozzávalókat úgy, hogy elõtte a szilvákat és a banánt botmixerrel pépesítettem.
Amikor levettem a tûzrõl, belekevertem az útifûmaghéjat, kihûtöttem és lefedve betettem a hûtõszekrénybe.

Reggel kikevertem a sajtot és a szilvakrémet. A sajt tompított egy kicsit a krém ízén, nekem meg eszembe jutott, hogy a héten sült szilvalekvárból egy müzlistálkányi a hûtõszekrényben van, és egy jó nagy evõkanállal közékevertem. Bitang jó lett.
A kész krémet beletöltöttem a kekszvázba, és visszatettem a hûtõszekrénybe, hogy ne melegedjen fel.



Ebéd elõtt a tetejére tejszínhabot halmoztam úgy, hogy a közepén kráter legyen, amit megtöltöttem az ötfûszerrel és a kókuszcukorral elkevert szilvával.

 Ne felejtsük el, hogy a képk egy olyan fényképezõgéppel készültek, ami fény hatására kikapcsol. Nehezen sikerült elérni, hogy legalább ilyen legyen.

A végeredmény egy stabil, jól szeletelhetõ, nem édes, annál inkább gyümölcsös finomság lett.






Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s