Karácsony a lila szín és a fûszeres szilva jegyében

2017-12-14

sponsored links

mil_4404.jpg

Az Auguszt cukrászdinasztia hamarosan belép alapításának 148. évébe ? de a 2017-es év különösen emlékezetes volt számukra, hiszen a cukrászdának otthont adó Fény utcai üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Így ez a karácsony is a 60. lesz az itt töltött ünnepek sorában, ezért a karácsonyváró sajtódélutánon Auguszt József néhány mondatban felidézte az újrakezdés éveit.

mil_4395.jpg

Az Auguszt család üzleteit 1952-ben államosították, és a családot kitelepítették Taktaszadára. Onnan 1954-ben térhettek vissza, de a szülõknek, Auguszt Elemérnek és feleségének, Olgának a Közért vállalatnál kellett állást vállalniuk - errõl a cukrászda 60. születésnapja kapcsán ITT írtam.

mil_4106.jpg

Az ötvenes években sokkal kisebb választékkal dolgoztak, de sokkal nagyobb mennyiségeket adtak el. Az évek során az életszínvonal javulásával és az üzlet alapterületének növekedésével nõtt lehetõség és a vásárlói igény a szélesebb választékra, ennek ellenére az Auguszt fénykorában, a két világháború között kialakult süteményrepertoár a rendszerváltás idejére került vissza a kínálatba. Akkor a határok megnyitásával megváltozott a vásárlók köre, de a régi vásárlók is igényelték a külföldön megismert újdonságokat.

A hagyományok mentén történõ folyamatos megújulás mestere Auguszt Ibolya, aki az idén a szilvára építette fel a szezonális karácsonyi süteménykollekciót, mely december 31-ig szerepel majd a cukrászda kínálatában ? emellett természetesen készülnek a hagyományos kedvencek is. Hétfõn, a hagyományos karácsonyi sajtódélután során végigkóstoltuk a szezonális kínálatot, és bevallom, nehéz volt abbahagyni... Személyes kedvencem a szilvás trüffel, ami ráadásul cukor-, liszt-, és tejmentes is. A fehércsoki alagút elképesztõen harmonikus, lágy, kifinomult ízeket rejt, a marcipános szilvadeszertek belseje pedig gazdag ízeket rejt: a fûszeres szilvakrém és a fehér, illetve fekete csokoládé legszebb találkozása. A szilvás bejgli is izgalmas, de nekem a mákosnál nem ízlik jobban semmi, ez a helyzet. 

 mil_4279.jpg

Szezonális újdonságok:

  • Szilvás bejgli
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Fehér csoki alagút mangóval és kókuszos dacquoise piskótával
  • Szilvás trüffel
  • Szilvás marcipándesszertek
  • Szilvás papucs

 

 

Hagyományos desszertek:

  • Diós ás mákos bejgli
  • Karácsonyi kuglófok
  • Moszkauer fekete és fehér csokival
  • Csokoládés narancsív
  • Kandírozott narancshéjjal töltött datolya
  • Sós aprósütemények (pogácsák, hasék)
  • Koldustallér, bonbonok és édes aprósütemények
  • Marcipánfigurák
  • Fatörzs
  • ?Csokis kutya? ? narancslekvárral töltött csokialagút pirított mandulával díszítve
  • Fûszeres, szirupos birsalma

 

Ajándékba adható, díszdobozos ?Utazó sütemények?:

  • Fehér csokis alagút mangóval és kókuszos dacquise piskótával
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Málnás pisztáciakenyér
  • Bejgli

 

FOTÓK: TÓTH MILÁN / tothmilan.hu

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2017/12/14/ka...

sponsored links

Keres?s