Karfiolos rakott csirkemell parmezánnal

2018-05-10

sponsored links

Ez lesz az az étel amit ritkán fogok elkészíteni annak ellenére hogy mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Én is többször ettem belõle, egyrészt, mert imádom a besamellel készült ételeket, másrészt pedig azért, mert annyira de annyira finom, puha, szaftos volt a csirkemell az alján!

Viszont a hátam közepére sem kívánom azt a sok mosogatnivalót, ami utána maradt...  Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, én már rövidítettem is az elkészítési folyamaton, de még így is soknak tûnt az az edényhalom amit fel kellett használnom közben.


Hozzávalók:
- 1 nagy fej vagy 2 kisebb fej karfiol
- 50 dkg csirkemellfilé
- 4 evõkanál vaj
- 3 csapott evõkanál liszt
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- 1 tojás
- 15 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg búzadara
- 2-3 evõkanál (kacsa) zsír
- só ízlés szerint
- õrölt feketebors ízlés szerint
- õrölt fehérbors ízlés szerint

A karfiol(oka)t megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük. Bõ, enyhén sós vízben feltesszük fõni, forrástól számítva kb. 2-3 percig fõzzük. Leszûrjük és hagyjuk hûlni-pihenni.

A vajat egy nagyobb edényben felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, folyamatos keverés mellett kissé megpirítjuk. Felöntjük a tej és tejszín keverékével. Csomómentesre keverjük, közben felforraljuk, néhány percig fõzzük, amíg kissé besûrûsödik. Sóval és fehérborssal ízesítjük. A tûzrõl levéve belekeverjük a tojást és a reszelt parmezán sajtot.


A csirkemellet kisebb érmekre vágjuk, minden oldalukat sózzuk-borsozzuk.  

Egy harmadik edényben (kacsa)zsírt hevítünk, kevergetve megpirítjuk rajta a búzadarát. Kétszeres mennyiségû vízzel felöntjük - vigyázzunk, mert a gõz hirtelen csap fel - csipetnyi sóval ízesítjük. Összekeverjük, lefedjük és alacsony lángon néhány percig pároljuk.

Egy sütõtálba öntünk egy keveset a besamelmártásból. Elkenjük az alján, belehelyezzük a csirkemell darabokat. A tetejét kirakjuk karfiollal, közéjük szórjuk a pirított darát, végül az egészet egyenletesen befedjük a maradék besamellel.

A sütõtálat alufóliával letakarjuk, elõmelegített 180 fokos sütõbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük, majd eltávolítjuk róla az alufóliát és tovább sütjük addig, amíg a teteje szépen megpirul.


További reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejére sütés elõtt, lehet, hogy legközelebb úgy próbálom ki, de nekünk nem hiányzott róla.

A 14 hónapos Dorottyának is nagyon ízlett, szép nagy adagot megevett belõle.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/05/karfio...

sponsored links

Keres?s