Karfiolleves, padlizsános tészta paradicsomsalátával

2014-02-04

sponsored links



Megint szénhidrátos ebéd készült nálunk, Apa kívánságára tésztás. Õ a kedvenc tésztáját kérte, mákosat, a többit rám bízta, amihez kedvünk van. Most nem volt kedvem káposztás tésztához, de azért maradt a zöldséges "vonal", végül is egy padlizsánból készült a tésztára való.
Elõtte azonban volt egy kis zöldséges leves is, pontosabban karfiolleves.
Ezek fõttek benne: 2 fej karfiol, 2 szál sárgarépa, 1 szál paszternák, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 nagy szelet zeller, 1 felaprított hagyma, fél hegyes erõs paprika, 2 negyedelt csiperke gomba, 2 liter forró víz, ételízesítõ és/vagy só, õrölt bors, szárított petrezselyem
A hét végén vettem két fej karfiolt, hogy pörkölt mellé, vagy valami rakottasnak elkészítem majd, de elmaradt. A mai levesünkben viszont mindkettõt megfõztem, aztán néhány kisebb rózsa kivételével kiszedtem a fõzõlébõl, és félretettem estig. (Vacsorára rakott karfiol lesz belõle, fõtt tojás karikákkal, virslivel-kolbásszal, tejfölösen, sajtosan ahogy a múltkor már szerepelt a blogon.) A visszamaradt zöldséges lébe tojás nélküli cérnametéltet fõztem, így megvolt az elsõ fogás. A belefõzött gomba mind az én tányéromba került, hogy a család ne hisztizzen miatta.


A padlizsános tésztához megtisztítottam egy fej hagymát, és egy feszes padlizsánt, mindkettõt nagyon apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. Ízesítettem ételízesítõvel, sóval (óvatosan, nehogy sok legyen, mert összeesik a padlizsán), borssal, aztán kétszer 2 dl víz hozzáadásával egészen puhára, krémesre fõztem a padlizsánt. A végére egész sötét lett a színe. A megfõzött tészta egyik felét összekevertem a padlizsánkrémmel, másik felét 10-10 dkg mákkal és porcukorral.

Apa mákos tésztája - sötétítõ függönyön átsütõ napfény miatt látszik sárgának

A padlizsános tészta mellé paradicsomsalátát készítettem 4 paradicsomból, egy pici, nagyon vékonyra vágott lila hagymával, õrölt borssal, bazsalikommal, fél citrom levével, csipet sóval és pici olajjal.



A padlizsános tészta külalakra nagyon hasonlít a káposztás tésztához, ízre viszont a krumplis tésztához. Nagyon finom, Legkisebbikem kétnagy tányérral tüntetett el belõle, két tálka paradicsomsalátával. Persze a finom csípõs levesbõl is evett mindenki egy-egy tányérral.
A várakozási idõ az ebéd után 3 óra.

Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/02/karfiolle...

sponsored links

Keres?s