Karamellás ostya

2014-01-14

sponsored links

Az utóbbi idõben erõs idõhiányban szenvedek, ami szegény blogomon is érezhetõ. Pedig van egy csomó finomság, amit az elmúlt hetek alkottam, de elég nehezen jutok hozzá, hogy feltegyem az új recepteket. Igyekszem pótolni a lemaradásaim, de... Most elsõ körben hozok egy iszonyat finom édességet, amit különösen a karamellás dolgok iránt rajongóknak ajánlanék erõsen a figyelmébe. Ezt a remek receptet annak köszönhetem, hogy a lányom egyik osztálytársának az anyukája a múltkoriban kölcsönkérte tõlem az ostyasütõmet, miáltal persze nekem is muszáj volt kipróbálnom, azt a receptet, amit õ készített:D

Hozzávalók, amiket használtam:

Az ostyatésztához:

50 dkg liszt
25 dkg olvasztott vaj
5 dkg friss élesztõ
0,6 dl tej
1 tojás
15 dkg porcukor
csipet só

A karamellás krémhez:

2 dl tejszín
1 dl tej (2,8%-os)
5 dkg vaj
1 csipet fahéj
25 dkg kristálycukor

Az tejet langyosra melegítettem és elmorzsoltam benne az élesztõt, hagytam egy kicsit pihenni, majd összedolgoztam az ostyatészta összes hozzávalójával és félretettem pihenni egy konyharuha alatt. Amikor a tészta legalább egy órát pihent és szépen megkelt 32 részre osztottam, ezekbõl pedig apró gombócokat formáltam. Egy pár darabot kisütöttem ebbõl a méretbõl, de mivel én túl nagynak találtam az így kisült kb. 10 cm átmérõjû ostyaszeleket, így inkább kisebb gombócokat formáztam és kisebb ostyakorongokat sütöttem. Az eredeti recept szerint ki kell a még meleg (csak melegen lehet vágni, mert ha kihûlt utána már törik)  tésztából korongokat vágni, de miután kisebb korongokat sütöttem már nem kellett vele így bajlódni.
Miközben sültek az ostyák, elkészítettem a karamellkrémet. A hozzávalókat egy kisebb méretû lábasba tettem és elkezdem összefõzni. Folyamatosan kevergetve gyöngyözve forrt, amit addig fõztem, amíg jól besûrûsödött, ez közel fél órámba telt.
Miután a karamellkrém kihûlt, persze nekünk nem igazán volt türelmünk megvárni, hogy kihûljön, így kicsit fojt a krém. A két ostya közé kentem a karamellás krémet, összeragasztottam vele a két ostyát és már lehetett is falatozni. Picikét tömény az egész, így egyszerre nem igazán lehet belõle sokat enni, de jól zárható fém dobozban napokig finom maradt.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/YdBf...

sponsored links

Keres?s