Karamellás-almás kelt csigák

2014-08-14

sponsored links

Ezekre a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfûzni. El kell õket készíteni és csak élvezni minden egyes falatot.

Már a látványuktól is összefut szánkban a nyál. Hát még az íze, az valami csodás! Javaslom mindenkinek, hogy süsse meg õket és tapasztalja meg ezt a csodát. Nálunk nagy kedvenc lett.



Karamellás-almás kelt csigákKaramellás-almás kelt csigák

Hozzávalók 12 db-hoz:

a tésztához:

40 dkg sima liszt

2 db tojássárgája

8 dkg cukor

1,5 dl tej

5 dkg vaj

2 dkg élesztõ

1 csipet só

Elkészítés:

Egy 12 db-os muffinsütõformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.

A tésztához felfuttatjuk az élesztõt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.

Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.



Karamellás-almás kelt csigákKaramellás-almás kelt csigák

a fahéjas almatöltelékhez:

2 db közepes alma

3 dkg cukor

3 dkg mazsola

3 dkg vaj

1 csapott mokkáskanál õrölt fahéj

Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyõbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.

A végén pedig levesszük a tûzrõl, hozzákeverjük az õrölt fahéjat és hagyjuk hûlni.

A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.

12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.

Mielõtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra elõmelegített sütõben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.



Karamellás-almás kelt csigákKaramellás-almás kelt csigák

a karamell bevonathoz:

5 dkg cukor

4,5 dkg vaj

0,5 dl tejszín

1 teáskanál vanília kivonat

1 csipet szódabikarbóna

A karamell bevonathoz egy serpenyõben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitõl habossá válik a karamell, de egy kis idõ után simává válik.

Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk õket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hûlni hagyjuk.

Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb :)



Karamellás-almás kelt csiga tejszínhabbalKaramellás-almás kelt csiga tejszínhabbal



Karamellás-almás kelt csigákKaramellás-almás kelt csigák

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Karamell habos almás pite
Karamell habos almás pite


Almás-diós palacsinta, karamellel
Almás-diós palacsinta, karamellel


DSCN6988 nn
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel


Almás-marcipános rolád, karamellel borítva
Almás-marcipános rolád, karamellel borítva


Habos almás sütemény
Habos almás sütemény




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/08/14/...

sponsored links

Keres?s