Karamellkr?mes k?rtetorta s?skaramell-sz?sszal:

2023-10-29

sponsored links

 

 


 
?jabban r?kaptam a karamellsz?szra, pedig hossz? ?vekig ki nem ?llhattam, f?leg a s?s v?ltozat?t. Pontosan tudom, melyik az a s?tim, aminek k?sz?nhet?en hatalmas v?ltoz?s ?llt be, ?s m?r h?rom ?ve b?szk?lkedhetek azzal ?nmagam el?tt, hogy v?gre szeretem a karamellsz?szt. :D Bevallom, azt?n sok?ig m?gsem f?ztem, de legal?bb m?r tudtam, hogy a nagy nap ?ta ? finny?skod?s n?lk?l ? b?rmikor ter?t?kre ker?lhetne. Szerencs?re nemr?giben megint elj?tt n?lam a karamellk?sz?t?s ideje, ?s ennek nyom?n k?t ilyen s?ti is felker?lhetett a blogra. Ennek a mostaninak az alap?tlet?t m?st?l k?lcs?n?ztem (a lent jelzett linkre kattintva l?thatj?tok), de persze nem is ?n lenn?k, ha nem esett volna ?t egy kis ?talak?t?son. :D Nem ?ny?ltam bele? olyan nagyon, ?s a mennyis?gek cs?kkent?s?n k?v?l csak annyi t?rt?nt, hogy a t?szt?ba s?t?port, ill. a kr?mbe egy kis tejsz?nt is tettem, hogy habosabb ?llag? legyen. A karamellsz?szt viszont teljesen m?sk?nt k?sz?tettem, mert a saj?tom nagyon bev?lt, ?s jobbnak is ?reztem ann?l a m?sikn?l. A s?ss?g intenzit?s?nak be?ll?t?sa mindenkire r? van b?zva, ki hogy szereti, k?sz?tse annak megfelel?en. ;) ?n nem vittem t?lz?sba, mert ahhoz m?g pap?rkutya vagyok, ?s a Kutyaf?lt sem akartam sokkolni. :D
B?r ez egy meglehet?sen vajas, kugl?fszer?, ?s a k?rt?t?l enyh?n szaftos t?szta, ?llag?ban m?gis k?nnyed lett a v?geredm?ny, k?sz?nhet?en a s?t?pornak, illetve a kr?m kapcs?n annak a kis tejsz?nnek, amit ?nhatalm?lag beletettem. A Kutyinyeknek is ?zlett, sz?val ha ? mint f? kritikus j?nak ?t?lte, akkor helye van itt, a S?nisen. ;)

 


Hozz?val?k 2 db, 16 cm ?tm?r?j? s?t?form?hoz:

a t?szt?hoz:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs. Bourbon van?li?s cukor
2 toj?s
7 dkg finomliszt
7 dkg ?r?lt mandula
1 tk. s?t?por
1 k?rte (k?zepes m?ret?, n?lam Bosc kobak)

a karamellsz?szhoz:
10 dkg krist?lycukor
2 ? ek. v?z
60 ml tejsz?n
2,5 dkg vaj
egy csipet s?

a kr?mhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg karamellsz?sz
0,5 dl habtejsz?n

a d?sz?t?shez:
1 nem t?l nagy k?rt?b?l k?sz?tett szirom
a t?bbi karamellsz?sz
egy csipet s?
2 ek. pir?tott mandulaforg?cs

elk?sz?t?s:
  1. A t?szt?hoz a vajat a porcukorral kihabos?tjuk, majd egym?s ut?n belekeverj?k a toj?sokat ?s az ?r?lt mandul?val, s?t?porral vegy?tett lisztet.
  2. A t?sztamassz?t kett?vessz?k, ?s a s?t?pap?rral b?lelt, oldal?n enyh?n kivajazott tortaform?kba sim?tjuk.
  3. A megh?mozott k?rt?t felkock?zzuk, a t?szt?kra sz?rjuk, ?s mindk?t tortaform?t el?meleg?tett s?t?be toljuk. Ha megs?ltek, tortar?csra tessz?k, 10 percet pihentetj?k, majd lekapcsoljuk r?luk a karim?t, ?s a t?sztalapokat hagyjuk teljesen kih?lni.
  4. A d?sz?t?shez a megmosott k?rt?t kb. 2 mm v?kony szeletekre v?gjuk, ?s kivessz?k bel?le a magokat. A szeleteket s?t?pap?rral b?lelt tepsire sorakoztatjuk, r?fektet?nk egy m?sik s?t?pap?rt, ?s egy tepsivel les?lyozzuk. 160?C-os s?t?ben kb. 15 percig s?tj?k, majd a tepsit ?s a pap?rt is lev?ve r?la, tov?bbi 20-30 percet sz?r?tjuk (a szeletek vastags?g?t?l f?gg?en). Tortar?csra szedj?k, ?s ?gy hagyjuk kih?lni, megsz?radni.
  5. A karamellhez a cukrot a v?zzel l?basba tessz?k, kis l?ngon megkaramelliz?ljuk, majd fel?ntj?k a vajjal ?sszemeleg?tett tejsz?nnel. Egy percig kis l?ngon, kevergetve forraljuk, majd elz?rjuk alatta a l?ngot. Teljesen kih?tj?k.
  6. A kr?mhez a mascarpon?t ?sszekeverj?k a karamellsz?sz nagy r?sz?vel, hozz?adjuk a tejsz?nt, ?s robotg?ppel magas fokozaton felhabos?tjuk. H?t?be tessz?k, hogy kicsit megdermedjen.
  7. A kr?m fel?vel bet?ltj?k a t?sztalapokat, a m?sik adagot pedig hanyagul a torta tetej?re halmozzuk. R?csorgatjuk az ?jra felmeleg?tett, pici s?val bolond?tott t?bbi karamellt, majd a torta tetej?t (esetleg az oldal?t is) k?rteszirmokkal, valamint pir?tott mandulaforg?ccsal d?sz?tj?k.
s?t?si h?fok: 170?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 35 perc

Tipp:

Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor ne csorgassuk m?g r? a karamellsz?szt, hanem tegy?k h?t?be a tort?t, ?s t?lal?s el?tt negyed?r?val vegy?k ki. K?zvetlen?l k?n?l?s el?tt locsoljuk meg a sz?ssszal, ?s d?sz?ts?k fel a k?rteszirmokkal, mandulaforg?ccsal.

Megjegyz?s:
A k?rteszirom szerintem ink?bb csak d?sz?t?sre val?. :D

 


 


?tlet: innen


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/10/karam...

sponsored links

Keres?s