Karamellizált epres sajttorta tokaji borhabkrémmel

2014-04-30

sponsored links



Hosszú cím, rövid életû tora. És nem bonyolult. Aki sütött már sajttortát, az tudja, hogy bár ijesztõen hangzik az alufóliába csomagolás és forró vízben/gõzben sütés, tulajdonképpen ez az egy fázis az összeállításából, ami 3 percnél tovább tart, és odafigyelést kíván. A borhabkrémbe pedig bele kell fektetni tíz percet, míg felverjük, de utána békésen pihen a sajttorta tetején pár órát a hûtõben, és kész is. 

Így lesz egy nem mindennapi tortánk, szerintem nagyon jó párosítás a gazdag, sûrû, epres torta (és nem is édes) és a könnyû, különleges furmint alapú mousse: igazi jólsikerült amerikai-magyar vegyesházasság.

Hozzávalók (20 centis forma, 8-10 szelet)

-a sajttortához:

30 dkg eper
3 ek. juharszirup vagy  2 ek méz egy ek vízzel hígítva

15 dkg zabkeksz
3 dkg olvasztott  vaj

60 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia vagy a német sajátmárkásak is tökéletesek)
3 kisebb tojás
17 dkg cukor
csipet só

Az epreket félbevágtam, sütõpapírral bélelt kisebb tepsibe raktam, meglocsoltam a juharsziruppal  és 180 fokos sütõben 20 percig karamellizáltam. (A vége fele nem árt figyelni,nehogy odakapjon az epres szirup.) Egy tálba öntöttem és krumplinyomóval összetörtem. (így maradnak benne kisebb, sûrû eperdarabok)
Amíg az eper sült, összeállítottam a sajtortta alapot és a krémet:

 A zabkekszet késes aprítóban összetörtem, elkevertem az olvasztott vajjal és a sütõpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodtam, majd az eper után betéve 10 percig sütöttem.

A krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot,  ezután a krém közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a mixerrel, míg egynemû lett kevés, körülötte lévõ krémmel, majd lapáttal összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi tojást is, a végén pedig elkevertem a sûrû epres krémmel.
A kihûlt zabkekszes alapra öntöttem.

A sütõ hõmérsékletét levettem 160 fokra, és egy teáskannában vizet forraltam.
A tortaformát duplán hajtogatott alufóliába burkoltam (az oldalán is érjen fel legalább 2 centi magasan) egy magasabb falú tepsibe raktam, betettem a sütõbe, és a tepsibe öntöttem a felforralt vizet - legalább egy centi magasan legyen a forma körül.

Kb egy órát sütöttem, ekkor már nem is rezgett a közepe sem. Rácson hûtöttem ki, majd betettem a hûtõbe, míg a borhabkrém elkészült.

a borhabkrémhez:

Hozzávalók:
4 tojás sárgája 
6,5 dkg cukor 
2,6 dl félédes  tokaji furmint
5 lap ( 8 gr)  zselatin 
3 ek víz
2 dl tejszín 

Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gõz fölött egy másik lábasban a bort, a cukrot és a tojások sárgáját kézi mixerrel addig vertem - kb. 10 perc - amíg sûrû, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihûl a krém - ez pár perc volt csupán.

A  zselatinlapokat egy kicsi lábasban  a vízzel meglocsoltam, felpuhítottam, kis lángon kevergetve felolvasztottam,  és a langyos krémben elkevertem. 
A tejszínt habbá vertem, és óvatosan, de határozottan elkevertem a krémmel.

A kihûlt sajttorta tetejére öntöttem és 4 órát hûtõben dermesztettem.

A receptötlet Martha Stewarttól jött, erõsen átalakítva, a borhabkrém az örök Lajos Mari, kicsit emelt zselatinmennyiséggel a tortaalakra tekintettel.

Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/04/karamelli...

sponsored links

Keres?s