Karamellizált ananászos piskóta

2014-01-15

sponsored links

Elõszõr is Boldod Újesztendõt mindenkinek. Kicsit elhanyagoltam a blogot és a blogvilágot, ezért elnézést kérek mindenkitõl, de most itt vagyok és igyekszem minél több és jobb receptet megosztani. 

Most egy  karamellizált ananászos piskóta receptet hoztam nektek, ami, mondhatom saját recept. Igazából volt két recept A Jó Konyha receptgyüjteményben, de egyik sem tetszett igazán. Az egyik ezért, a másik azért, így gondoltam egyet, elvetettem a kockát és kidolgoztam a saját receptemet. Kicsit izgultam, mert azért bevallom, nincs nekem még akkora cukrásztapasztalatom, hogy így kockáztassak, de ez most bejött :)


Na akkor lássuk mit mûveltem :)

Hozzávalók:
  • egy ananánszkonzerv, amiben karikára vágott ananánsz van,
  • 4 evõkanál cukor,
  • kb 5 dkg vaj,
A tésztához:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • fél csomag sütõpor,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 1 kk Monini csokieszenc (vagy más eszenc, de el is hagyható).
Elõször is a kerek tepsit kibéleltem sütõpapirral a következõképp: a sütõpapírt méretre vágtam, galacsint gyûrtem belõle és bevizeztem. Utána kisimítottam és leráztam róla a vizet. Ez azért kell, mert így jobban alakul. Jó praktika, az olaszoktól tanultam. A sütõpapírt megkentem vajjal, majd a tepsibe helyeztem és eligazítottam. A tepsi aljára szórtam 2 ek kristálycukrot, majd behelyeztem 7 szelet ananánszt. Kicsit gyõzködni kellett õket, de végül szót értettünk és befértek szépen egymás mellé. 


Az ananászkarikákra rászortam a maradék 2 ek cukrot és rávágtam a vajat, vékony szeletekben, ahogy a képen látszik. Ez a karamellizáláshoz szükséges.


Begyujtottam a sütõbe és amíg elkészítettem a tésztát, betettem a tepsit melegedni.

A tojásokat megmostam, szétválasztottam, a fehérjébõl kemény habot vertem és félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a cukrot, a Monini csokieszencet és habosra kevertem a mixer segítségével. A liszthez hozzáadtam a sütõport, összekavartam, majd apránként hozzáadtam a cukros tojássárgához, miközben apránként öntöttem bele a vizet. Amikor már csomómentes volt a tészta, óvatosan hozzáadtam a habot és kanállal beleforgattam. 

Ekkor kivettem a sütõbõl a tepsit. Nem kell megijedni, a vaj elolvad és a cukor olvadni kezd a vajban, de ez rendben van. Ráöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Amikor már szép barna volt, kivettem és hagytam kicsit hûlni. Majd óvatosan kihúztam alóla a papírt, ami már kicsit elázott és felfordítottam, ugyanis ennek a sütinek az alja a lényeg. 

A vaj és a cukor az ananásszal keveredve isteni savanykás, mondhatom pikáns ízvilágot köcsönöz az egyszerû piskótának.

Bevallom, nekem kicsit pupos lett a piskóta, ezért  le kellett vágnom a tetejét (ami végül az alja lesz), hogy ha felfordítom, legyen egyenes, de ez nem akkora gond.




Folytats a blogon ... legyunkeszsegesek.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s