Karaj vagy tarja?

2014-04-05

sponsored links

YI5M3982.jpg 

 

 

Felkészülés a vasárnapi választási eredményváró bulira.

 

Mivel az idõjárás bíztatóan alakul, olyan húsokat vásároltam, amit adott esetben a kerti grillen is meg lehet sütni, de ha mégis esik az esõ, gyorsan és tökéletesen elkészül a sütõben is - nem utolsó sorban pedig jól elõkészíthetõ: a pácokat elõre összekevertem, fél órával sütés elõtt teszem bele a hússzeleteket, így csak a köret összeállítása igényel némi elõkészítést.

 

Bár én magam a húsvéti sonkával kezdem meg újra a húsevést (szigorúan betartom a nagyböjtöt), másokat nem kárhoztatok arra, hogy velem tartsanak. Mivel ez idõ alatt kevés hús kerül a konyhámba, egészen megörültem a feladatnak, hogy ezzel foglalkozhatok.

 

Bár egy hete elköltöztem Budapestrõl (igaz, hogy csak 60 km-re), kissé eltanácstalanodtam, mikor a húsvásárlásra került a sor: az üzletekben kapható húsok minõsége, eredete nagyon változó. Még gyakorlott háziasszonyként is szívesebben hagyatkozom megszokott, régi hentesemre, így némi baráti segítséget is igénybe kellett vennem ahhoz, hogy az alapanyag idõben elérkezzen hozzám. Így alakult, hogy a két recept kétféle húsból készül: azt mondtam a telefonban, hogy karajt vagy tarját kérek? A kissé zsírosabb tarja hagyományosabb fokhagymás, a karaj narancsos-csilis pácot kap,  mielõtt beteljesíti végzetét.

 

Receptek:

 

 

 

 YI5M3974.jpg

 

 

Csilis-narancsos pác, 6 szelet húshoz:

 

 

6 evõkanál gyömbéres csiliszósz

6 evõkanál olaj

1 evõkanál szirupos narancshéj

2 evõkanál osztrigaszósz

1 grape fruit leve

1 lime leve és ? kávéskanálnyi reszelt héja

 

 

A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A pácot egy nappal elõbb összekeverjük, majd sütés elõtt fél órával beleforgatjuk a karajszeleteket, és a hûtõbe tesszük (ez az idõ lehet hosszabb, de maximum egy éjszakát javaslok).

 

Sütés elõtt lecsöpögtetjük a hússzeleteket, és a parázs fölé, a grillrácsra helyezzük. Ha erre nincs lehetõség, mindkét oldalukat átsütjük egy forró serpenyõben, majd tûzálló tálba fektetjük õket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, elõmelegített 160 fokos sütõben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 tarja1.jpg

 

 

 

Gyömbéres-fokhagymás pác só, 6 szelet húshoz:

 

 

6 gerezd fokhagyma

Friss, reszelt gyömbér (6 cm-es darab)

só, frissen õrölt feketebors, õrölt kömény

 

 

A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a reszelt gyömbérrel, a sóval és a fûszerekkel, majd állni hagyjuk a keveréket.

 

Sütés elõtt fél órával a hússzeletek mindkét oldalát bedörzsöljük a pác sóval ? ha nem grillezzük, elõbb egy forró serpenyõben mindkét oldalukat átsütjük, majd egy tepsibe fektetjük, nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve, elõmelegített 160 fokos sütõben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

 Reteksaláta 006.JPG

 

 

 

Köret: Tavaszi grillsaláta

 

 

Vajretek, reteklevél és négyborsos, zöld currys uborkamártás

 

 

Aki még nem kóstolta a retek szárát-levelét, annak elmondom: ugyanolyan íze van, mint a reteknek, aki  tehát szereti ezt a zöldséget, minden részét elfogyaszthatja, ha az friss és egsézséges. Szerintem ez az egyik legjobb idényjellegû grillsaláta, de én magában, pirítóssal is szeretem.

Új szerelmem a zöld curry - a curryt korábban is kipróbáltam már uborkával, de ennyire nem illettek össze, mint a zöld változattal. Ez az ízhatás kiváltja a fokhagymát, nem olyan "ragaszkodó", és nem uralkodik el annyira a többi összetevõn.

 

 

Hozzávalók:

 

 

1 csomag hónapos retek a levelével együtt

1 kígyóuborka

3 deci zsíros tejföl vagy görög joghurt

1 teáskanál négyborsos fûszersó

1 teáskanál  zöld currypor

 

 

A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A vajretket felszeleteljük, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk  - le is reszelhetnénk, de akkor hamar megpuhul és levet enged, így viszont friss és roppanós marad. A retekszárat és a levelet is felaprítjuk.

 

A kígyóuborkát lereszeljük. Én nem szoktam kinyomkodni, mert az uborkalé egészséges, most ráadásul öntetként funkcionál, tehát nem baj, ha egy kicsit híg lesz a mártás. A simára kevert tejföllel elegyítve beletesszük a fûszersót és a curryport, majd a darabolt retekre öntjük.

 

 

 

Tálaláskor pirítós és fehér bor is dukál hozzá ? így bárki nyeri a választásokat, a közérzetünk garantáltan jó lesz.

 

 

 

 400x400px.jpg

 

 

 

További információk:

 

Éljen a disznóhús!

Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj

www.voroshus.hu

https://www.facebook.com/amcvoroshus

 

 

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/04/05/ka...

sponsored links

Keres?s