Kar?csonyi zsemlekoszor?

2022-12-21

sponsored links

 


Ezek a pihe-puha zabpelyhes zseml?k t?k?letesen illenek az ?nnepi asztalra. K?n?lhatjuk reggelire, vagy ak?r a t?lt?tt k?poszt?hoz, nem fog csal?d?st okozni.

A reggelihez el? lehet k?sz?teni, a t?szt?t el?z? este ?ssze lehet ?ll?tani, majd ?jszak?ra be kell tenni a h?t?be, ott gy?ny?r?en meg fog kelni. Reggel az oszt?st?l lehet folytatni.


Hozz?val?k: 

7 dkg apr? szem? zabpehely

53 dkg finomliszt

1 ek. m?z

3,3 dl langyos tej

1 toj?s

2,5 dkg friss ?leszt?

2 tk. s?

5 dkg puha vaj

1 toj?s a leken?shez

1-1 ek. szez?mmag, lenmag, fekete szez?mmag

1-1 ek. apr?ra v?gott friss rozmaring ?s kakukkf?

1 tk. nagy szem? s?

 


Kim?rj?k a zabpelyhet ?s le?ntj?k annyi tejjel, ami ellepi. A marad?k tejet a dagaszt?g?p t?lj?ba ?ntj?k. Beletesz?nk egy nagy ev?kan?l m?zet ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t. Kb. 10 perc alatt felfut az ?leszt?nk, addig a zabpelyhet is ?zni hagyjuk.

Amikor az ?leszt?nk felfutott, hozz?adjuk a toj?st, a meg?ztatott zabpelyhet, r?szit?ljuk a lisztet, r?sz?rjuk a s?t ?s hozz?adjuk a puha vajat. Alacsony fokozaton elind?tjuk a dagaszt?g?pet. 10 perc ut?n magasabb fokozatra kapcsolunk ?s m?g 3-4 percig dagasztjuk a t?szt?t. Amikor a t?szt?nk sz?p sima, puha, de nem ragacsos, ?s elv?lik az ed?ny alj?t?l, ?ttessz?k egy keleszt?t?lba. Letakarjuk ?s kb. 45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.

A megkelt t?szt?t kitessz?k a munkapultra ?s egy m?rleg seg?ts?g?vel 32 egyforma darabra v?gjuk. (Igen, ?n v?letlen?l 36 darabra v?gtam, de 32 kis cip?csk?val k?nnyebb dolgozni, szebb koszor?t kapunk) Egyes?vel g?mb?ly?tj?k ?ket, majd egy f?li?val letakarva 15 percig pihenni hagyjuk.



Addig egy nagy s?t?lemezt (kb. 40x33cm) kib?lel?nk s?t?pap?rral. A k?zep?re fektet?nk egy kb. 12 cm ?tm?r?j? kerek t?lat.



Egy t?lk?ban ?sszekeverj?k a s?t, a magvakat ?s a z?ldf?szereket. Fekete szez?mmag helyett haszn?lhatunk chia magot vagy szemes m?kot is.



A pihentetett kis cip?kat egyes?vel kilap?tjuk, majd mindb?l ?jra feszes kis cip?t form?zunk. 10 darabot szorosan a tepsire fektetett t?l k?r? rakunk. A t?bbi cip?t ezek k?r? rendezz?k, kb. 1-1,5 centim?teres t?vols?gra. Amikor k?szen vagyunk, a k?zep?r?l a t?lat kivessz?k. A MIELE s?t?n kiv?lasztjuk a 15 perces keleszt?s programot ?s a tepsit a s?t?be toljuk. Ha nincs keleszt?programunk, a zseml?ket letakarjuk ?s szobah?m?rs?kleten 30 percig kelni hagyjuk.

Amikor a zseml?k megkeltek, a tepsit kivessz?k ?s a s?t?t 180 fokra, als?-fels? s?t?sre ?ll?tjuk. Addig a koszor?t lekenj?k egy eg?sz, felvert toj?ssal ?s megsz?rjuk a z?ldf?szeres magkever?kkel.



A tepsit betoljuk az el?meleg?tett s?t?be ?s kb. 30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.




Egy m?sik alkalommal:





Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/12...

sponsored links

Keres?s