Karácsonyi fatörzs helyett január 23.-i fatörzs (mogyorós piskótával és fõzött tejszínes csokoládékrémmel)

2011-01-23

sponsored links

Bár a fatörzs is a klasszikus karácsonyi édességek közé tartozik, nálunk ezúttal nem az ünnepekre készült, hanem ma délután. Semmi különös apropója nem volt, csak annyi, hogy mindkét fiú sütni szeretett volna, így Buborék (3 éves) kapta a mogyorós piskóta, Pomodoro (7 éves) pedig a fõzött csokoládékrém elkészítésének feladatát. Nekem így könnyû volt, csak irányítani kellett, pontosabban szólva Embernek volt a legjobb dolga végül: neki csak az elfogyasztásban kellett segédkeznie, de szerencsére ez nem okozott neki különösebb problémát. :)
És ha már a fatörzsnél tartunk: Buborék anyuéktól többek közt egy faszállító (rossz az, aki rosszul olvassa! :)) autót kapott Karácsonyra, a kukásautó mellett most az a nagy szerelem; és a fiúk nagyot nevettek mikor meglátták, hogy a sütemény pont ugyanúgy néz ki, mint azok a mû farönkök, amikkel a kicsi játszik újabban. 
S hogy ne csak a kicsi járuljon hozzá a fotóhoz: a második képet Pomodoro készítette némi segédlettel ugyan, de kizárólag a saját elképzelései szerint. Szerintem egészen klassz lett, így megígértem neki, hogy felteszem a blogra, hadd lássa mindenki, milyen ügyesen fotóz (hogy ezt nem tõlem lesi el, az is tuti... :)).
És most ennyi bevezetõ után következzen maga a sütemény, ami egy végtelenül egyszerû, mégis ünnepi édesség, bármilyen nagyobb családi összejövetelen örülni fognak neki.

Hozzávalók:
A mogyorós piskótához:
6 tojás
6 evõkanál kristálycukor
4 evõkanál átszitált liszt
2 evõkanál õrölt pörkölt mogyoró
1 evõkanál olaj
1 csipet só

A tejszínes csokoládékrémhez (Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfjének receptje nyomán):
2 dl tejszín
20 dkg cukor
26 dkg vaj
10 dkg kakaópor
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítése:
A piskóta:
Az egész tojásokat kihabosítom a cukorral és a csipet sóval, majd hozzáöntöm az olajat és az egészet simára keverem, végül kanalanként hozzáadom az elõzõleg liszttel elkevert õrölt mogyorót. A tésztát sütõpapírral bélelt hagyományos gáztepsibe öntöm, majd 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom és aranyszínûre sütöm. (A piskótatészta rejtelmeirõl és sütésérõl bõvebben itt.) Ha kész, a sütõpapírral együtt még forrón feltekerem és összetekerve hagyom teljesen kihûlni.

A krém:
A tejszínt, a cukrot és a vaj felét összeforralom, majd lehúzom a tûzrõl és hozzákeverem a kakaóport. Miután teljesen kihûlt, habosra keverem a maradék vajjal és a vaníliakivonattal.

Összeállítás:
A piskótát kicsavarom, óvatosan, hogy el ne törjön, lehúzom róla a sütõpapírt és megkenem a krém 2/3-ával. Újból feltekerem, ezúttal krémestül, végül kívülrõl bevonom a krém megmaradt 1/3-ával, és díszítésképp egy villával fatörzsmintákat húzok rá. Jól behûtve tálalom, vigyázat, rendkívül finom, de tömény édesség!

Folytats a blogon ... kispadlasszoba.blogspot.com/2011/01/k...

sponsored links

Keres?s