Kapucsínós sajttorta a kávékedvelõ lányomnak

2014-02-03

sponsored links


Sokadik verzióját sütöm már a sajttortának, mert nagy a népszerûsége itthon.
A kapucsínós változathoz nem Spéculoos kekszet használok, mint az eredeti receptnél, hanem kétféle bolti kekszet. ASpéculoos markáns fûszerezettsége elvonná a figyelmet a kávé ízétõl. Hasonló megfontolásból marad ki a reszelt citromhéj és a vanília is.

A tortához elég az elõzõ nap lecsöpögtetni két nagy doboz natúr joghurtot, másnapra éppen jó lesz. Nem kell, hogy egy éjszakánál többet csöpögjön!!

Tészta:

  • 10 dkg Gyõri Édes kesz ( Teljes kiõrlésû kakaós )
  • 10 dkg Gyõri Édes keksz (Teljes kiõrlésû mézes )
  • 8 dkg vaj

Krém:
  • 2 nagy doboz natúr joghurt lecsöpögtetve
  • 200 g tejföl
  • 120-140 g cukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 púpos + 1 csapott evõkanál kukorica keményítõ
  • 100 g zsíros habtejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 2 adag presszókávé (a gyermekeim miatt koffeinmenteset használtam, de jó minõségût )

A habtejszínt majdnem forráspontig melegítem, majd ráöntöm az étcsokoládéra és lassan homogénre keverem. Beleöntöm a két adag kávét. (Nem szeretem az azonnal oldódó kávék ízét, de bizonyosan azzal is mûködik. Ilyen esetben a felforralt tejszínbe tennék két kanál kávéport és ezután keverném bele a csokoládéba.)
A krém ilyenkor még nagyon híg, de sebaj. Hagyjuk teljesen lehülni!

A kekszet egészen apróra morzsolom és összekeverem az olvasztott vajjal. Kibélelem vele egy 23 cm átmérõjû tortaforma alját és kétujjnyi peremet is képezek az oldalára. Egy üvegpohár aljával ledöngölöm az oldalát is megformázom.
180 fokos sütõben 10-13 percet sütöm. Hagyom langyosra hûlni.

A lecsöpögött joghurtot elkeverem a tejföllel, a cukorral. Beleszitálom a keményítõt és azzal is elkeverem.
Nem szabad robotgépet használni, mert, ha felhabosodik a krém, akkor sülés közben megrepedezik a teteje. A tojásokat egyesével belekeverem a krémbe. Ekkor is ügyelek arra, hogy  lassú kevergetéssel alaposan el legyen dolgozva. Végül beleöntöm a max kézmeleg csokoládés - kávés krémet is. Óvatosan elkeverem.

A krémet beleöntöm a tésztaformába. A formát ilyenkor 2-3 alkalommal az asztalhoz csapom, ettõl feljön néhány apró buborék a felszínre. Sajnos sülés közben újabbak jöttek fel és ez meg is látszik. Ezért nem szabad nagyon keverni a krémet!

A tortaforma alá teszek egy nagyobb átmérõjû kerek tepsit nehogy a tésztából kisülõ nedvesség lecsöpögjön.

170 fokon 50 percig sütöm. A sülési idõ végén a közepe még remegõs, lágy, de nem szabad túlsütni, mert az is kirepedezéshez vezet.
Ha kihûlt, egy éjszakára hûtõszekrényben pihentetjük tálalás elõtt. 









Folytats a blogon ... lacitromkonyha.blogspot.com/2014/02/k...

sponsored links

Keres?s