KAPROS-BESAMELES CSIRKERAGUVAL TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI

2014-02-05

sponsored links














Egy kis nyár a télben... Mikor megláttam a piacon a gömb alakú cukkiniket, hirtelen a nyárban éreztem magam... Nem is akartam elõször hinni a szememnek, mikor megpillantottam a haragos zöld, fényes gömböcskéket. Hát ezek meg, hogy kerülnek ide ilyenkor?! A nagy meglepõdés után, máris válogatni kezdtem közöttük. Gyorsan vettem négyet, hogy oltsam a friss zöldség utáni vágyamat. Hazafelé úton, azon morfondíroztam, hogy milyen finom töltelékkel töltsem majd meg õket. Mivel Gombásat már csináltam, most valami húsos töltelékre tettem le a voksomat. Mi más is lehetne a zsenge cukkinihez a legjobb, mint a zsenge csirkemell... Kaporral és besamellel koronáztam meg az egészet. Nagyon finom volt és különleges, így a télvíz idején...


Hozzávalók 4 személyre: 4 gömbcukkini, 1 csirkemell filé, 1 fej hagyma, kevés olaj, 1 csokor kapor, 3 kanál liszt, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, só, bors egy csipet szerecsendió.
                                    
                           

A hagymát apró kockára felvágjuk, majd egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Közben a csirkemellet ledaráljuk és a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd addig sütjük-kevergetjük, míg megpirul a hús egy kicsit. A lesült húst, félretesszük. A gömbcukkinik tetejét levágjuk, félretesszük. A húsát óvatosan, hogy szélek ne sérüljenek, karalábé vájóval kivájjuk. A kivájt cukkini-húst megsózzuk, majd olajon hirtelen kisütjük. Ez után elkészítjük a besamel mártást. Két kanál olajon zsemleszínûre pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és hozzáadjuk a tojás sárgáját is. Elkeverjük, majd kevergetve besûrítjük a mártást. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Mikor elkészült a sûrû mártás, hozzáadjuk a vágott kaprot, a lesütött darált húst, a sült cukkini húst és lazán összeforgatjuk az egészet. A kivájt cukkiniket enyhén sós vízben, 5-10 perc alatt elõfõzzük, majd az üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük. 






Az elõfõzött cukkiniket sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd megötöltjük a besameles töltelékkel. A kimaradt tölteléket félre tesszük, mert kell majd a tálalásnál.






A kalapokat visszatesszük a cukkinik tetejére és elõmelegített sütõben, kb. 200 C-on 25-30 perc alatt készre sütjük õket. Sütés után tálra halmozzuk a megmaradt ragut és ráültetjük a megsült töltött zöldségeket. Forrón tálaljuk az ételt. Aki szereti, párolt rizst is fogyaszthat mellé...






Illéskrisz Konyhája



Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s