Kapribogyós Kerti pizza - Szénhidrát csökkentett tésztával

2013-01-26

sponsored links

A pizza mindenki kedvence, tévhit, hogy egészségtelen, csak az alapanyagoktól függ és kijelenthetjük, hogy a pizza igenis lehet egy egészséges fogás.
Az alábbi pizzát a mediterrán fõzõtanfolyamon készítettük el és a tészta alacsony szénhidrát és glikémiás indexének titkát hamarosan elárulom. Ezen kívül tej,-tojás,-élesztõmentes .
Ha a pizzánk még ezen kívül nem tartalmaz állati zsírokat és növényi hidrogenizált zsírokat, már nagyon jó úton járunk. Ha feltétet pedig sok lúgosító,-roppanós zöldség alkotja akkor pedig telitalálat!
A tészta kétféle lisztbõl készült, az egyik az örök kedvenc a tönköly, errõl az õs gabonáról már többször írtam, hogy magas a növényi fehérje tartalma, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és magas sikér tartalma miatt tojás nélkül bármit elkészíthetünk belõle!
Engedjétek meg, hogy bemutassak egy másik õs búzát, egyben a másik összetevõt: az alakort.
Az alakor búza:
Évezredeken keresztül ez az õsi gabonaféle biztosította az emberiség alapvetõ élelmiszer ellátását.
A mai búzának csak igen távoli rokona. A mag belsõ sárgás színû finomlisztje a rengeteg béta-karotinnak köszönhetõ. Lizin mikroelem-és esszenciális aminosav-tartalma szintén magas, szénhidrát tartalma alacsony, glikémiás indexe alacsony! Antioxidáns és lutein bõsége emeli pozitív élettani hatásait.
Az alakorban lévõ glutén nem tartalmaz alfa-gliadint, szemben a mai modern búzákkal. Ezért a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, nem okoz allergiás reakciókat. Használatával megelõzhetõ a gluténérzékenység kialakulása. ( Mivel minden ember egyedi, ezért lisztérzékenység esetén elõször tesztelje önmagán az alakort kis mennyiségben, javasolt hogy a teszt során mûködjön együtt orvosával!)
Átlagos tápérték 100 g-ban:
Fehérje tartalma: 13,4 g
Szénhidrát tartalma: 66,5 g
Zsír: 1,7 g
Élelmi rost: 6,7 g

Hozzávalók:
Tészta:
250 g alakor finomliszt
200 ml növényi tejszín ( rizs, vagy zab, vagy -kókusz tejszín)
1 zacskó foszfátmentes sütõpor
1 dl víz
Szósz:
450 ml paradicsom szósz
friss bazsalikom levél
3 evõkanál olíva olaj
1 kk szárított oregáno
2 cikk préselt fokhagyma
Feltét:
Tetszõleges zöldségek:
vöröshagyma
szeletelt fokhagyma
brokkoli rózsák
aszalt paradicsom
cukkini
olíva bogyó
kapribogyó
növényi sajt ( soja produkt, forg: www.albaviz.hu) Mert sokan és sokszor kérdezitek:)
(Azért használom mert: 100%ban génkezelés, tartósítószermentes, adalékmentes, szinezékmentes, továbbá tej,-hús,-tojás, fehér liszt, gluténmentes és nem tartalmaz hidrogenizálz növényi zsírokat sem!)
A tészta összetevõibõl rugalmas tésztát gyúrunk, amelyet kb.1,7 cm vastagságúra nyújtunk és olyan formára amilyen formában sütni szeretnénk a pizzánkat. Nekünk egy kb. 32 cm átmérõjû kerek pizzánk és egy szögletes kb. 20x20 cm-es pizzánk lett ebbõl a mennyiségbõl.
Közben elkészítjük a szószt: az olíva olajat összekeverjük a paradicsom szósszal és a fûszerekkel, állandó kevergetés mellett fõzni kezdjük, hozzáadjuk a fûszereket és a végén a préselt fokhagymát.
Megkenjük vele a pizzánkat(inkat), a
feltéteket a tetejére tesszük, kevés olvadós növényi sajtot és mehet az elõmelegített sütõbe: 180 C fokon 20-25 percre.
Tésztája finom puha, rugalmas sárgás színû és finom:).
Jó étvágyat!

Fittanyuka

Folytats a blogon ... fittanyuka.blogspot.com/2013/01/kapri...

sponsored links

Keres?s