Kalács

2014-04-07

sponsored links


Nem gyakori jelenség a kelt tészta a konyhámban, de a Húsvét közeledtével gondoltam sütni egy kalácsot. Raháttal (lokum) készült, de helyettesíthetõ aszalt gyümölcsökkel. Bevallom a klasszikus nagyon "kenyeres" kalácsokért nem rajongok, mert azok gyorsan szárazak lesznek. Inkább a vajas tésztákat szeretem, mint például ez a briós vagy a panettone
Ennek a kalácsnak a tésztája a sok vajtól nagyon puha, sokáig friss marad. Bár ez a sokáig relatív, nálunk pontosan a második napon elfogyott.



Bár úgy néz ki a képen, mintha szénné égettem volna, hát megsúgom nem. Egy kicsit tény, hogy túlsült a teteje, a rászórt cukor rásegített. Majd legközelebb idõben letakarom egy sütõpapírral. És még egy nagyon fontosat tanultam, hogy lentebb fogom tenni a rácsot, mert a kalács szépen felnõtt és már szinte a sütõ tetejét érte azért is sült ott inkább.

Hozzávalók (1 kalácsformába):
200 ml meleg tej
7 g szárított élesztõ (1 zacskó)
1 ek. +100 g nádcukor
3 tojás (ebbõl egy keveset félreteszek, azzal kenem be a tetejét)
500 g (tönköly) finomliszt
csipet só
150 g puha vaj
200 g rahat


A langyos tejet az élesztõvel és egy evõkanálnyi cukorral elkeverem és hagyom 5-10 percet, hogy kissé felhabosodjon. A 3 tojást villával felverem. Az élesztõs keveréket egy nagy (dagasztó)tálba öntöm, hozzáadom a tojást úgy, hogy annak egy pici részét meghagyom, azzal fogom a végén bekenni a kalácsot. A maradék tojást hûtõbe teszem. Hozzáadok 100 g lisztet, a maradék cukrot és alaposan robotgéppel elkeverem. Majd hozzáadom a maradék 400 g lisztet, a csipet sót és apránként a puha vajat is. Ekkor már a robotgép dagasztókarjával dolgozom. Nagyjából 5-10 perc alatt sima bucit dagasztok belõle. Elég lágy tészta lesz, helyenként tapad még a tál falához. Lefedve 1-1.5 órát kelesztem. Téglalapot formázok a tésztából (nálam nem volt szükséges lisztezni a deszkát, de tény, hogy nagyon puha a tészta) , beleteszem az apró kockákra vágott rahátot és szorosan feltekerem. Kivajazott tepsibe teszem és egy konyharuhával lefedve nagyjából félórát kelesztem. Megkenem a tojással és megszórom nádcukorral. Elõmelegített 190 fokos (légkeveréses) sütõben (érdemes lentebbi rácsra tenni) 10 percet, aztán 175 fokos sütõben további 30-40 percet sütöm (ha szükséges idõben teszek rá egy sütõpapírt).
Ha kihûlt szeleteljük, vagy elõbb is :) Habos kávé mellé kitûnõ. És ha netalán akadna otthon Brandy butter (angoloknál szokás ilyen alkoholos vajat enni a karácsonyi pudinghoz), akkor azzal megkenve is igazán finom. Kár, hogy azt már nem fotóztam le.



Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2014/04/ka...

sponsored links

Keres?s