Kakaós ? zabpelyhes szeletek

2014-01-31

sponsored links

Oké, csokis. De legalább zabpelyhes is. Egy gyerekzsúrra remek édesség ez a ropogós, kakaós zabpelyhes süti, fõleg, ha trükközni kell a zabpehellyel, mert a kölkök gyomra nem veszi be csak úgy. ;) Tuti alkalom lehet egy kis közös sütéshez, együtt, a kiskorúakkal. Roziból kiindulva, nem csak enni jó, de az elkészítése is jó móka (lehet, ha anya ezúttal nem görcsöl rá a kõre lecsurgó csokira, meg a lehulló kókuszreszelékre az ?anya, nézd, esik a hó? felkiáltás után? Mert persze a csoki ezután csurgott le ;) ).

Elõkészítés: 5 perc a tésztához + bõ 1 perc a csokimázhoz

Sütési idõ: 12 ? 15 perc

csokis_zabpelyhes_szeletek (3)



Hozzávalók (kb. 15 -20 szeletkéhez):



a tésztához:

14 dkg liszt

8 dkg zabpehely

8 dkg kókuszreszelék (ha valaki nem szereti, helyettesíthetõ darált mandulával)

1 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor

1 dkg sütõpor

1 ? 2 ek. nádcukor

1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 narancs reszelt héja

csipet só

17 dkg olvasztott vaj

keverhetünk hozzá 1 nagy maréknyi apróra vágott aszalt gyümölcsöt is (meggyet, vörös áfonyát, stb.)

a csokimázhoz:

10 dkg porcukor (én nádcukrot finomítottam fûszerdarálóban)

1,5 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor (attól függõen, mennyire akarjuk sötétre, intenzívre)

10 dkg olvasztott vaj

néhány kanál forró víz

A sütõt elõmelegítettem 180 fokon, alsó ? felsõ üzemmódban. Egy kb. 10×20 centis tepsit kivajaztam.

Egy nagy keverõtálba mértem a száraz hozzávalókat, belereszeltem a narancshéjat is. Felolvasztottam a vajat, melegre, nem forróra, majd a zabpelyhes lisztes keverékhez adtam. Alaposan elkevertem, kézzel kicsit össze is dolgoztam, hogy jól összeálljanak az összetevõk. A masszát a kivajazott tepsibe simítottam, egy evõkanál hátával egyenletesen lenyomkodtam. Betoltam a sütõbe és 180 fokon sütöttem 15 percig.

Pár perccel a sütési idõ vége elõtt elkészítettem a csokimázat. A kakaót és a porcukrot egy keverõtálba szitáltam. Felolvasztottam a vajat, vizet forraltam. A vajat a kakaós cukros keverékhez csurgattam, hozzáadtam 4 ek, forró vizet és egy kézi habverõvel simára kevertem. Amikor a sütemény megsült, még forrón rácsorgattam a mázat.

A süteményt hidegen, megdermedve könnyebb szeletelni. Egy kis szelet ebbõl a zabpelyhes sütibõl egy bögre tejjel laktató tízórai vagy uzsonna lehet. És nem csak a gyerekeknek?

A fenti kakaós máz helyett olvasztott étcsokit is használhatunk, de egy réteg isteni házi lekvár a tetején szintén feldobja a szeleteket. Sõt, azzal még tutibb.

csokis_zabpelyhes_szeletek (6)

csokis_zabpelyhes_szeletek (4)

Forrás, amit csak egy kicsit, de átalakítottam: Blikk Nõk Konyha VI. évfolyam 1. szám


Innen is szemezgethettek




kakaos narancsos madelein1
Kakaós-narancsos-mandulás madeleine


zabpelyhes keksz v2 2 (683x1024)
Zabpelyhes keksz v2.



Szilva. Kakaó. Finom.


22kakaos sutotokos suti3 (853x1280)
Kakaós sütõtökös süti




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/31/kak...

sponsored links

Keres?s