Kakaós nyitott-fonott kalács

2014-01-31

sponsored links

Ez a nyitott-fonott kalács nemes egyszerûségével az egyik legnagyobb kedvencem mostanában. Egyébként is imádom a gyúrt élesztõs tésztákat, imádom õket gyúrni, és aztán imádom õket megenni is (forrón!!). Amióta egy gyönyörû KitchenAid a segítségem a konyhában, azóta õ dagasztja nekem a tésztákat, de nem bírom ki, hogy ne essek neki legalább a végén egy kicsit kézzel is, mert brutálisan nyugtató hatással van rám a tésztagombóc gömbölyítése. De szerintem bárkire! A kalács kakaó helyett akár fahéjjal, vagy más izgalmas fûszerekkel is beszórható, de nálam most a klasszikus viszi a prímet. Fonás után én most egyenesen fektettem a tepsibe, de koszorút is lehet belõle formázni, és úgy még elegánsabb és még kívánatosabb lesz, ha ezt még lehet fokozni! :)

blogra1_kakaoskalacs.jpg

Kakaós nyitott-fonott kalács (hozzávalók, 1-2-3-4 fõre :))

  • 20 g friss élesztõ
  • 40 g vaj
  • 125 ml tej
  • 25 g porcukor
  • 1/4 tk só
  • 200 g liszt

A töltelékhez: 

  • 50 g puha vaj
  • 25 g porcukor
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 kk õrölt fahéj
  • 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

blogra_kalacs_fazis.JPG

A tészta lekenéséhez: 1 kissé felvert tojás, kicsi tejjel/tejszínnel + csipet sóval

  1. Az élesztõt belemorzsolom egy nagy keverõtálba (amiben majd a tésztát keleszteni is fogom). 
  2. A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadom a tejet, majd kézmelegre melegítem (37 fokosra) és ráöntöm az élesztõre. Addig keverem, amíg az élesztõ teljesen feloldódik, ezután hozzáadom a cukrot, sót és a lisztet, majd kézzel vagy géppel addig dagasztom a tésztát, amíg szép sima, hólyagos nem lesz a felülete (géppel kb. 2-3 perc, kézzel 7-8 perc). 
  3. A kelesztésre használt tálat ezután átlátszó fóliával vonom be, majd meleg helyen duplájára kelesztem a tésztagombócot (kb. 60-90 perc).
  4. Amíg kel, a puha vajat összekeverem a cukorral és a vaníliakivonattal, és félreteszem szobahõmérsékleten, hogy kenhetõ maradjon.
  5. Amikor a tészta szépen megkelt, enyhén lisztezett felületen kb. 40x20 cm-es téglalapot nyújtok belõle - nagyon könnyû nyújtani.
  6. Egyenletesen megkenem a vajkrémmel, majd szitán keresztül egyenletesen megszórom a kakaó-fahéj-csipet só keverékével.
  7. Hosszában feltekerem, majd egy éles késsel hosszában kettévágom és felfelé fordítom a vágott/belsõ feleket. 
  8. Az egyik végén összetapasztom a két tésztavéget, majd összefonom a két szálat és a végén is összenyomom a tésztát.
  9. Sütõpapírral borított tepsibe fektetem, majd lazán betakarom átlátszó fóliával és további 30-40 percig kelesztem. Közben a sütõt elõmelegítem 200 fokra. 
  10. A sütés elõtt a kalácsot ecsettel lazán bekenem a kissé felvert tojás-tej/tejszín keverékkel, majd 18-20 percre betolom a sütõbe, és készre sütöm. A szétnyíló rétegek miatt könnyen felfedezetõ ha esetleg nyers maradna a tészta. 

blogra2_kakaoskalacs.jpg

blogra3_kakaoskalacs.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... bebicsirke.blog.hu/2014/01/31/kakaos_...

sponsored links

Keres?s