Kakaós napraforgó
sponsored links
A blog indulása körüli idõben készítettem már sós változatban és azóta terveztem az ismétlést édes kiadásban. Most egy kicsit verem a fejem a falba, hogy miért halogattam eddig. Bitang jó lett! :)
Persze tölthetitek mákkal aminek itt találjátok a töltelékreceptjét, és készíthetitek zserbós ízesítéssel aminek itt találjátok a leírását.
Köszönet az eredeti receptért Limarának! :)
Persze tölthetitek mákkal aminek itt találjátok a töltelékreceptjét, és készíthetitek zserbós ízesítéssel aminek itt találjátok a leírását.
Köszönet az eredeti receptért Limarának! :)
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 tojás
- 140 g tejföl vagy joghurt
- 3 evõkanál olvasztott vaj vagy zsír
- csipet só
- 3 evõkanál cukor
- kb. 180 ml víz
- 20 g élesztõ
- + olvasztott vaj a kakaós réteg alá
Kakaós töltelék:
- 3 evõkanál kristálycukor
- 3 evõkanál porcukor
- 2 evõkanál kakaópor
- + 1 tojás a lekenéshez
- jégcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztõt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztõ felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
- Ha a tészta duplájára kelt, a sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi méretû kör alakra nyújtjuk, majd a sütõpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén ugyanakkorára nyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára.
- Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
- Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :) Majd minden csíkot tetszés kétszer megtekerünk.
- Tojássárgával megkenjük a tésztafelületeket és jégcukorral megszórjuk. Kelesztés nélkül 180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat!