Kakaós kalács

2014-04-18

sponsored links






Kisült az idei húsvéti kalácsunk, most egy kakaós változat készült. Ahogy anyukám mondaná, a jóságtól kicsit kirepedt, de sebaj, ez az apró szépséghiba nem változtatott az ízén:-)


Hozzávalók 35x13 cm-es formához

A tésztához
500 g liszt
30 g élesztõ
20 g vaj
330-350 ml tej
3 evõkanál cukor
csipetnyi só
1 tojás

2 evõkanál meleg tej
1 evõkanál kakaópor

A kenéshez
1 tojássárga
1 teáskanál tej

100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztõt. Tálba mérjük a többi hozzávalót (a két kanálnyi tej és a kakaópor kivételével), hozzáöntjük a megkelt élesztõt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Kettévesszük a tésztát, és az egyik felébe dolgozzuk a meleg tejben elkevert kakaóport. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét gombócot.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd a kakaós és a sima részt is kettéosztjuk.
Egyenként kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belõlük. A sima lapokra egy-egy kakaósat terítünk, majd bejgliszerûen feltekerjük õket, végül az így kapott két rudat összefonjuk.
Vajjal vékonyan kikent formába tesszük a kalácsot és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen ki nem tölti a tepsit. Ha nincs ilyen méretû tepsink, akkor kb. 25-30 perc a kelesztési idõ.
Lekenjük a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokos sütõben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Langyosan szeleteljük.


Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2014/04/kakaos...

sponsored links

Keres?s