Kakaós Fantanok
sponsored links
A minap botlottam ebbe a legyezõ alakú kelt tésztás péksüteménybe, nagyon hiányzott már a reggelihez valami hasonló finomság, így nem sokáig rágódtam rajta. Aztán persze nem maradt reggelire egy falat sem... :D
Próbáltam lenyomozni az eredeti receptet, és Citromhabnál találtam meg. :) Eredetileg fahéjas változatban ismert, de mi nem nagyon szeretjük a fahéjat ezért maradtam a jól bevált kakaós ízesítésnél. Nagyon finom kívül ropogós, belül puha péksüteményt kaptunk. Bevallom kevés lett!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 20 g friss élesztõ
- 200 ml langyos tej
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 50 g vaj
- 1 tojás
Kakaós töltelékhez:
- 3 evõkanál kristálycukor
- 3 evõkanál porcukor
- 2 evõkanál kakaópor
- kb. 50 g vaj
Elkészítés:
- A dagasztótálba szitáljuk a lisztet, majd a közepébe kis mélyedést igazítunk és abba morzsoljuk az élesztõt, rászûrjük a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet. Az ujjunkkal kicsit belekeverünk, majd 10 percre letakarva félretesszük felfutni az élesztõt.
- Ekkor a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk, kb. 10 percig dagasszuk nyugodtan a géppel.
- Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztából nagy téglalapot nyújtunk, én szépen levágtam erre a formára. Olyan vékonyra nyújtsuk amennyire csak tudjuk, mert nekem is kikeltek a formából és nem lett olyan szép mint szerettem volna. Ez a tésztamennyiség több mint ami beleférne a 12 formába. A leesõ részekbõl kicsi fonott kalácsot sütöttem.
- Tehát a kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros kakaóval.
- 5 hosszú csíkra vágjuk, majd a csíkokat 12 részre osztjuk.
- Középen félbe hajtva, papírkapszlikkal bélelt muffin sütõformába tesszük. A sütõt 180 fokra begyújtjuk/kapcsoljuk és már mehet is sülni a tészta.
- 20 perc alatt megsültek, de ez változó.
Jó étvágyat!