Kakaós bukta

2014-07-13

sponsored links



Imádom a buktát, de még nem merészkedtem odáig, hogy megpróbálkozzak a sütésével. Aztán a Nõk Lapja Konyha Desszert különszámában láttam egy nagyon jó receptet, gyûjtögettem egy ideig a bátorságot, de végül belevágtam a buktakészítésbe. Ezúttal sajnos nem tudok sikerrõl beszámolni, ehetõ lett a péksüti, de rémes volt a kinézete. Ideje volt telefonos segítséghez folyamodnom: a sógorom korábban pékként dolgozott, én pedig gátlások nélkül kihasználtam ezt a tényt, melynek eredményeként a tegnapi nap délelõttjét buktasütéssel töltöttük. Nagyon sok apróságon múlt, hogy végül finom és jól kinézõ reggelinek / vacsorának való készült, itt is megköszönném a segítséget! A siker hatására már megvan a következõ családi sütés idõpontja és témája...

Kakaós bukta
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztõ
- 5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 5 dkg puha vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
Töltelékhez:
- ízlés szerint nesquick, vagy cukorral elkevert kakaópor
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, végül az élesztõs tejet, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely,  fél óra kelesztés.
Lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát. Négy részre osztjuk hosszában, majd négyzeteket vágunk a csíkokból. Mindegyik közepére függõlegesen szép adag tölteléket halmozunk, a tészta oldalait megkenjük hideg vízzel, ráhatjuk az egyik oldalát a töltelékre, rányomkodjuk, ráhatjuk a másik felét, összecsípkedjük a tésztát, majd lefordítva sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Szorosan egymás mellé tesszük a buktákat, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, tiszta konyharuhával lefedjük, kb. 20  percig még kelesztjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük a sütõbõl, nedves konyharuhával letakarva kihûtjük, majd egy pohár tej/kakaó kíséretében jóízûen elfalatozzuk.

Jó étvágyat!


Folytats a blogon ... gasztrobarath.blogspot.com/2014/07/ka...

sponsored links

Keres?s