Juhtúrós sztrapacska, ahogy én szeretem

2012-08-21

sponsored links


Kezdhetném a bejegyzés irkálást némi bemutatkozással stb..., de úgy döntöttem rögtön jöjjön egy recept. Na és akkor a következõ dilemma, mi legyen a blogban az elsõ ételrecept. Sokat töprengtem rajta.

Anyai ágról ha jól emlékszem tót származású vagyok. Ezért esett a választásom egyik kedvenc ételemre a sztrapacskára.

A sztrapacska jelentését a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból eredeztetik. Tésztáját vágódeszkáról, kés élével szaggatták a forrásban lévõ vízbe, így alakja szabálytalan volt. Tálaláskor a megpúpozott tányér sztrapacska vagy krumplis galuska leginkább egy kócos, borzas kobakhoz hasonlított. 
Elõfordul pusztán a galuska ? halusky ? megnevezés is, ami az étel formáját, külsejét tekintve megegyezik, de a sztrapacska egyik fõ alapanyaga ? a galuskával és nokedlivel ellentétben ? mindig a pépesre reszelt burgonya. Tehát ha juhtúrós galuskaként említik is, mindig krumplival készül.
Burgonya reszelõ
És akkor jöjjön az elkészítése.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 45-50 dkg liszt (a burgonya nedvesség tartalmától függõen)
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj, vagy zsír
  • só.

Elkészítése:

1) Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni némi só társaságában.
2) A burgonyát meghámozzuk, pépesre lereszeljük, összekeverjük a liszttel, a tojással, és sózzuk.
3) Ha a víz forrni kezd, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a kikevert tésztát. (Ha véletlenül szétmegy a vízben, még egy kis lisztet keverjünk hozzá.)
4) Ha feljjött a víz tetejére, még kb. 5-6 percig fõzzük. Leszûrjük, leöblítjük hideg vízzel, és jöhet a következõ adag.
5) Az apró kockára vágott szalonnát serpenyõbe tesszük, jól megpirítjuk.
6) Kiszedjük a szalonnát a zsírból, és ebbe a zsiradékba beletesszük - esetleg még zsír vagy olaj hozzáadásával - a vékonyra szelt, félbevágott hagymát. Ropogós, aranybarnára sütjük.
7) Tálaláskor a kifõtt tésztát öszekeverjük a tejföllel és a szétmorzsolt juhtúróval (néha sima tehéntúróval készítem), megszórjuk szalonnakockákkal, sült hagymával és ha maradt a hagymasütés utáni zsírral meglocsoljuk. 
8) Van aki szerint akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütõbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni. 

Sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska


Folytats a blogon ... apafozte.blogspot.com/2012/08/juhturo...

sponsored links

Keres?s