Joghurtos update zsemle

2011-07-14

sponsored links

Egy kicsit megkésve hozom most ezt a receptet. Az ok az volt, hogy nem voltam gépközelben, mert  szombaton elutaztunk. Valójában, az útra, a szendvicsekhez készült ez a péksütemény. Miközben sült a zsemle, Én már rakodtam az útra, így roham tempóban tudtam csak fotózni is. Arra sajnos, hogy feltöltsem ide a blogra is, már nem maradt se idõm se energiám, mindössze csak egy képet tettem fel a facebookra
Na, de a maga a zsemle......elárulom, hogy Nálam már bizonyított, biztosan fogom még máskor is készíteni! Kóstoltuk frissen is, akkor nem is kellet hozzá más feltét, csak friss vaj és paradicsom. Másnap is nagyon finom volt, szendvicsnek elkészítve az úton. Mondhatom, hogy igazi upadte zsemle, nagyon laktató, egy darabbal teljesen jól lehet lakni.




Hozzávalók:
30 dkg BL 80-as liszt
30 dkg BL 80-as lszt Master Mix
3 dkg élesztõ
1 kk fruktóz vagy "negyedkanál"
1 dl tej
1,5 kk só
300 g joghurt
1 ek burgonyapehely
1 dl savó
3 dkg olvasztott vaj

A recept tartalmaz savót, akinek nincs otthon szerintem helyettesítse fele-fele arányban joghurttal és vízzel. Nálam mindig van a mélyhûtõben savó. Ajánlom Mindenkinek, hogy használja, ugyanis nagyon jót tesz a kelt tésztáknak. Joghurt készítésekor szoktam belõle eltenni!







  1. Az 1 dl tejbe tegyük bele a fruktózt, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztõt.
  2. A liszteket szitáljuk át, majd keverjük össze.
  3. A liszthez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót és a felfuttatott élesztõt.
  4. Mérjük ki a a joghurtot, és savót, a vajat és öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
  5. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá folyadékot. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztõtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  6. A megkelt tésztából formázzunk meg a zsemléket és tegyük egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb a duplájára kelni.
  8. A megkelt zsemléket ismét permetezzük le vízzel és tetszés szerint szórjuk meg magvakkal (szezám, len stb)
  9. 200 fokos elõmelegített sütõben süssük készre kb 15 perc alatt.

Folytats a blogon ... mezeselet.blogspot.com/2011/07/joghur...

sponsored links

Keres?s