Joghurtos uborkaleves házi joghurttal - fõzés nélkül

2014-06-10

sponsored links

A lakásban megközelíti a harminc fokot a hõmérséklet. Ilyen idõben egyrészt nincs is kedve az embernek a konyhában ácsorogni órákat, másrészt ki kíván ilyenkor meleg, zsíros, nehéz ételeket? Azonban a napokban jó áron találtunk kígyóuborkát, aminek köszönhetõen jól bevásároltunk belõle. Többet vettünk, mint amennyit meg tudnánk enni szendvicsekhez. A hûtõben pedig ott pihent a két napja elkészített istenien finom házi joghurtunk, amihez kellett valami recept. Tehát azt már tudtuk, hogy a mai menü két legfontosabb alkotóeleme az uborka és a finom házi joghurt lesz, de arról még fogalmunk sem volt, hogy ez pontosan milyen formát is fog önteni...


Az én egyetlenem addig keresgélt az interneten, míg az egyik fórumon nem talált egy névtelen felhasználó általi bejegyzést a joghurtos uborkalevesrõl. Megkérdezte, mit szólnék hozzá, és én rögvest rácsaptam a lehetõségre, ugyanis pont annyi joghurt kellett hozzá, amennyi a hûtõben pihent két napja...

Nekiállt tehát elkészíteni, és nem bántuk meg. Mindennel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész volt. Se fõzni, se sütni nem kellett, így megmaradt a finom (házi) joghurtban az élõflóra, míg az uborka és a fokhagyma sem veszített természetes ásványi anyag- és vitamintartalmából. Azt azért érdemes szem elõtt tartani, hogy az ízvilága igen csak hajaz a tzatziki salátára, szóval akinek az a fajta íz nem jön be, ennek neki se kezdjen. Nekem az is bejön, és ez a laza kis leves is fantasztikusan jól esett ebben a nagy melegben...

A finom házi joghurtot mi magunk készítettük a Spoonz Team Hungary webshopjából rendelt joghurtkészítõ szettel a szintén tõlük rendelt Spoonz bio-joghurtkultúra segítségével. Ha téged is érdekel cikk által bemutatott Spoonz bio-joghurtkultúra, és szeretnéd kipróbálni, regisztrálj a webáruházban, és rendeld meg. Garantáltan nem fogsz csalódni. A rendelésnél meg kell adni egy meghívó kódot is (Szponzor ID), ami nem más, mint: 1406-0001

Hozzávalók a joghurtos uborkaleveshez:
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 0.5 liter (házi) joghurt
- 3 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- konyhasó
- kapor (apróra vágva)
- õrölt bors

Joghurtos uborkaleves elkészítése:
Elsõ lépésként a kígyóuborka 3/4 részét reszeljük le káposztareszelõn, az 1/4 részét pedig vágjuk 0.5 cm-es kockákra. A lereszelt uborkát sózzuk meg kicsit, és tegyük félre állni, míg levet ereszt. Ha megvagyunk vele, akkor nyomkodjuk ki a levet belõle, tegyük egy lábasba. Dobjuk mellé az uborkakockákat is, sózzuk, fûszerezzük, majd öntsük fel a tejjel és a (házi) joghurttal. Fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymát is, és keverjük össze jó alaposan. Tegyük be a hûtõbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

Ezt követõen hidegen tálaljuk. Ebben a nagy kánikulában kitûnõ frissítõ ez a hideg (házi) joghurtos uborkaleves, ami rögtön segít helyreállítani a nagy melegben kissé felboruló ionháztartásunkat, és rögtön feltölt vitaminokkal is annak köszönhetõen, hogy friss és nyers zöldségeket eszünk, hiszen nem volt fõzve.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a hideg uborkaleveshez... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/06/joghu...

sponsored links

Keres?s