Joghurtos tészta borsóval és chilis fenyõmaggal

2014-07-17

sponsored links

Szerintem ez egy döbbenetesen finom recept. Anno mikor megvettük Yotham Ottolenghi és Sami Tamimi Jerusalem címû könyvét ez az egyik olyan étel volt amit azonnal ki szerettem volna próbálni, (a többit csak közvetlen az azonnal után). De mikor kezembe tartottam a könyvet ebbõl a receptbõl épp semminek nem volt szezonja. Értem ez alatt elsõsorban a bazsalikomot, majd a borsót. Ugyan borsóból lehet fagyasztottat is használni, de most olyanom volt, hogy használjuk ki a frisset, így vettem egy adaggal. Leültem a kanapéra két tállal, és nekiestem a pucolásnak. Tipikus konyhai kulimunka, amit praktikus a gyerekekre sózni, így nekem is kiskoromból van némi rutinom. Ment a zene, beszélgettem a párommal, néha lepakoltam magam mellõl a torkos kis nyuszit, mert õ sajnos csak a héját eheti, szóval inkább éreztem a kellemes mint a kulimunka részét. Az eredeti recepten, most semmit nem változtattam, mindössze azért kellett rugalmasan hozzáállnom a mennyiségekhez, mert túl finom borsót kaptam a piacon, így két nap alatt még nálunk volt, jóval többet nassoltam el nyersen, mint amennyit lehetett volna. Illetve valami design tésztával készült, ami pont nem volt praktikus erre a receptre, de szépnek szép.

Joghurtos tészta

Szerettem volna még egy korianderes változatot készíteni és publikálni, de az már nem jött össze, hogy minden egyszerre legyen itthon. Így talán a korianderes verzió el is maradt, ellenben készült spárgával. De be kell valljam, nem volt olyan sokkolóan finom mint az eredeti változat. Ugyan azt gondolom, hogy egy receptben az a fontos, hogy egy jó alapötletet adjon, amit mi át tudunk szabni a saját ízlésünkre, de most mégis azt mondanám, hogy próbáljuk ki úgy ahogy van. (Esetleg egy kicsivel kevesebb borsóval).A fenyõmagot sokszor helyettesíthetjük mandulával, hisz ez itthon elterjedtebb, és lényegesen olcsóbb is. Ezt itt se tartom szentségtörésnek, de ha tehetjük, most maradjunk mégis a fenyõmagnál. A fûszerek ellenére, nagyon jól lehet érezni az ízét, és tényleg ad egy kis különlegességet, melegséget ennek az egyébként frissítõ fogásnak. És tipikusan most van az az idõjárás, amiben ez az étel jól esik.

joghurtos tészta

Elkészítési idõ: 30-40 perc
Nehézségi fok: Egyszerû
Mennyiség: 6 személy részére

Hozzávalók:

  • 500g görög joghurt*
  • 150ml olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500g borsó frissen vagy fagyasztott felolvasztva
  • 500g tészta (eredetileg kis kagyló jellegû)
  • 60g fenyõmag
  • kb. 2 kiskanál chili pehely
  • 40-50g bazsalikomlevél, enyhén felaprítva
  • 240g feta, kb. fél centisre felkockázva
  • só és bors ízlés szerint

1. lépés
Tegyük a joghurtot, 90ml olívaolajat, a fokhagymagerezdeket és 100g borsót egy késes robotgépbe, és turmixoljuk homogénre. Az öntetnek kellemes zöld színe lesz.

2. lépés
Fõzzük a tésztát félkeményre a csomagon lévõ utasítás szerint* al dente-re. Közben adjuk a maradék olajhoz a chili pelyhet, és kb. 4-5 perc alatt pirítsuk meg. Majd enyhén melegítsük meg a borsót. Én a friss borsót forró vízbe tettem, és kb. 3 percet fõztem. A mélyhûtöttet 1-2 perccel tovább fõzném. Majd leöblítjük, leszûrjük.

3. lépés
Az összeállításhoz, szûrjük le a tésztát, adjuk hozzá a joghurtos keveréket, és jól keverjük el. Majd minden tálanként egyenlõ arányban osszuk el a bazsalikomot, fetát, meleg borsót, és végén adjuk hozzá a chilis fenyõmagot és enyhén locsoljuk meg az olajjal.

Joghurtos tészta

Megjegyzések:

  • Ez egy viszonylag nagy adag, lehet felezni.
  • Ha nem kapunk sûrû görög vagy török joghurtot, akkor tegyük a normál natúr joghurtot egy gézbe, akasszuk fel valahová, és hagyjuk 2-3 órán át lecsöpögni. Ettõl csak sûrû lesz, nem pedig sajt állagú.
  • A tésztát úgy fõzzük meg, hogy forró vizet öntünk rá, és ebben fõzzük az utasítás szerint, de valószínû kb. 10 percig.
  • Forrás: Yotam Ottholengi és Sami Tamimi Jerusalem címû könyve.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Joghurtos tészta


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/07/17/...

sponsored links

Keres?s