Joghurtos almás pite

2014-02-04

sponsored links

Az elmúlt két hétvégén is almáspite volt Nálunk, de nem a klasszikus fajta, mert mindegyikbe csempésztem bele ezt-azt. 

Az az igazság, hogy elkezdtem elhasználni a fagyasztószekrényben várakozó gyümölcsöket, mert ugyebár mindjárt itt a tavasz és kell majd a hely :) Most csak az egyik variációt hozom, a másik változat úgy gondolom, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

Más! Akinek van kedve velem játszani azt szeretettel várom a facebook oldalamra, ahol megtalálhatóak a részletek.....


Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 tojás
12 dkg liszt

A töltelékhez:
50 dkg vékonyra szeletelt alma levétõl kicsit kinyomkodva
4 dl sûrû görög/török joghurt + opcionálisan még további joghurt a tálaláshoz
kb 3 tk fahéj
édesítõszer vagy cukor

Én fagyasztott nyári almát használtam hozzá, melyet, még héjastól, szeletelve tettem el. Használhatunk másfélét is, ízléstõl és fajtától függõen tegyük bele hájastól vagy héj nélkül. Szeletelhetjük az almát vékonyra vagy apró kockákra is )  

Amennyiben nincs sûrû joghurtunk csak hagyományos, akkor könnyen megfelelõ állagúvá varázsolhatjuk. Egy nagyobb szûrõt tegyünk bele egy edénybe és terítsünk bele egy lazább szövésû konyharuhát. Öntsük bele a joghurtot, és csepegtessük, attól függõen, hogy milyen sûrûségû joghurtot szeretnénk. A lecsöpögõ savót ne dobjuk ki, kiválóan felhasználható pl kelt tésztákhoz. Hûtõszekrényben napokig tárolható, de akár le is fagyaszthatjuk.


  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 
  2. Fóliába csomagolva tegyük hûtõszekrénybe legalább fél órára.
  3. Nyújtsuk kis a tésztát, majd béleljük ki a tésztával a pitetálat. 
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd süssük elõ "vakon" 180 fokos sütõben 10 percig.  (Vakon sütés: vágjunk ki sütõpapírból egy akkora darab kört amivel a piteforma alját ki tudjuk bélelni, majd tegyük a papírt a tésztára. Öntsünk rá egy pl bögre lencsét, babot, vagy valamilyen süthetõ nehezéket és oszlassuk el a papíron majd süssük meg így a tésztát)
  5. Keverjük ki rémesre a joghurtot a fahéjjal és édesítsük ízlés/ valamint az alma édességének megfelelõen.
  6. A félig megsült pitérõl vegyük le a sütõpapírt és a nehezéket és tegyük rá az almát majd öntsük rá a joghurtos keveréket.
  7. Tegyük vissza a sütõbe, majd 180 fokon süssük készre.
Tálaljuk édes, sûrû joghurttal

Folytats a blogon ... mezeselet.blogspot.com/2014/02/joghur...

sponsored links

Keres?s