Joghurt készítése házilag - házi joghurt boltiból

2014-05-19

sponsored links

A natúr joghurt az egyike azon dolgoknak, amelyek kimondottan egészségesek, és nagyon jót tesznek az emberi szervezetnek. A boltokban kapható natúr joghurtok túlnyomó részével nincsen semmi különösebb baj. A natúr joghurtok nem tartalmaznak általában semmilyen adalékanyagot annak ellenére, hogy az internet tele van rémhírekkel. Általában a sok mûanyag vackot csak a többszörösen feldolgozott termékekhez (gyümölcsrizsek, gyümölcsjoghurtok, ivójoghurtok, stb.) adják hozzá, de mint írtuk, a bolti natúr joghurtok legnagyobb százaléka teljesen rendben van. Ennek ellenére, ha mégis úgy döntünk, hogy ezt is megpróbálnánk házilag elõállítani, akkor természetesen erre is van lehetõség. Sõt, ha szeretjük a bodza ízét, akkor akár fekete bodzás házi joghurtot is készíthetünk, mivel az épp most virágzik. A joghurt házilagos elkészítése roppant egyszerû feladat, csak egy dolgot kell szem elõtt tartanunk:



A joghurtot elõállító baktériumtörzsek számára a 42-46 fok a legideálisabb, de 50-55 foknál semmiképp se legyen melegebb a tej, mert 60 fok felett elkezdenek elpusztulni a baktériumok, míg a túl alacsony hõmérsékleten lelassul, vagy akár le is állhat a mûködésük, és a tej csak megalszik, vagy megsavanyodik. Azonban ha az elõírt hõmérséklet tartományt tudjuk tartani, akkor egy-másfél liter tejbõl és egy kis doboz (~2 dl) élõflórás natúr joghurtból megközelítõleg nyolc óra alatt joghurtot készíthetünk.

A joghurt elkészítésének két módja is van, az egyik, hogy szakboltban megvásároljuk a joghurt baktériumkultúrát, és abból készítjük. Egyszer majd azt is kipróbáljuk, de most az egyszerûbb, és mindenki számára hozzáférhetõbb módszert mutatjuk be: bolti élõflórás natúr joghurtot keverünk el meleg tejben, és megvárjuk, amíg az élõflórás joghurtban lévõ baktériumok elszaporodnak a tejben, és szép lassan joghurttá alakítják.

A joghurt kissé besûrített, 5% zsírtartalmú tejbõl, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történõ beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A joghurt készülhet házilag és ipari gyártással is, mindkét esetben baktériumkultúrát használnak. A joghurtkultúrával beoltott tejet 6-8 órán keresztül körülbelül 42-46 Celsius-fokos hõmérsékleten tartják, ugyanis a baktériumoknak ezen a hõmérsékleten a leggyorsabb a szaporodásuk. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus vesz részt. Színe hófehér, aromája jellegzetes.

A joghurthoz felhasznált tejet pasztörizálják, mert ez az eljárás biztosítja, hogy a tej joghurttá érlelésének az ideje alatt csak a joghurtkultúra baktériumai szaporodnak el, a tejben lévõ egyéb szennyezõ és káros baktériumok viszont nem. Az érlelési folyamat alatt a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. Az élõ joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. Egyes népszerû nézetek szerint a tejtermékek, köztük a joghurt káros hatásúak, más nézetek szerint viszont alapos kutatások által igazolt állításokról van szó.
Joghurt házilag hozzávalói:
- 1-1.5 liter házi tej
- egy kis doboz (~2 dl) élõflórás natúr joghurt
- 8-10 fekete bodza virágernyõ (csak, ha bodzásat szeretnénk készíteni)

Fontos megjegyzések az alapanyagot illetõen:
- A tej legyen friss termelõi tej. A legjobb a még lefölözetlen nyers tej, aminek a zsírtartalma 4% körüli, vagy akár még magasabb. Azonban ha ilyenhez nem tudunk hozzájutni, akkor jó lesz a bolti, nem tartós tej is. Ebbõl is inkább a 3,6% zsírtartalmút vegyük meg.
- A natúr joghurt dobozán keressük az élõflórás feliratot, mert ez jelenti azt, hogy még elõ anyagról beszélünk. Ha ugyanis hõkezelt joghurtot vásárolunk, akkor egyrészt annak semmiféle elõnyös hatása nincs a szervezetünkre, másrészt pedig nem lehet belõle még több joghurtot készíteni, hiszen ahhoz élõ baktériumkultúra szükséges.

Joghurt elkészítése házilag:
A tejet forraljuk fel, hogy biztosan ne legyen benne semmilyen élõ mikroorganizmus, majd hûtsük vissza nagyjából 42 fokosra. A tetején képzõdött hártyát szedjük le (én megszoktam enni, de van, aki undorodik tõle). Keverjük el benne az elõzõleg szoba hõmérsékletûre melegedett élõflórás natúr joghurtot. Öntsük az egészet egy fedéllel jól lezárható kerámia, porcelán, üveg, vagy mûanyag edénybe, zárjuk le, és tegyük olyan helyre, ahol biztosítani tudjuk a 42 fokot nagyjából 8 órán keresztül (egyes források 4 órás elkészítést emlegetnek, de szerintünk nem kell kapkodni). A mienk 9.5 órán át pihent a takaró halmok alatt...


A hõmérséklet megtartására több lehetõségünk is van. Készíthetjük a tejet termoszban, és akkor ez meg is van oldva egyszerûen, vagy tehetjük hõtartó táskába az edényt. Ha egyik sincsen, akkor a száraz dunsztnál használt módszer tökéletesen megfelel: takarókkal béleljünk ki  (alul is) egy lavórt vagy vájlingot, és annak a közepére állítsuk a lezárt edényt, majd felülrõl is jól bugyoláljuk be. A legvégén tegyük több réteg takaró, paplan, vagy esetleg tollpárna alá az egészet (tudom, hogy túlzásnak hangzik, de kell ez. Mi a tartósítószermentes lekvárokat, befõtteket is így dunsztoljuk ki, és még 24 óra elteltével is legalább 30-35 fokosak szoktak lenni, mikor kivesszük.).

Így hagyjuk pihenni 6-8-10 órát. Minél tovább hagyjuk, annál sûrûbb lesz a joghurt. 12-13 óránál tovább azonban nem érdemes otthagyni, mert egy bizonyos állagnál tovább nem sûrûsödik. Ha készen van, akkor várjuk meg amíg lehûl, majd tegyük hûtõbe, ahol 8-10 napig biztosan eláll. Ízesíthetjük lekvárral, gyümölcssziruppal, mézzel, de a legjobb natúr. Fogyasszuk naponta, és rövid idõn belül szervezetünk meghálálja.

Fekete bodzás házi joghurt:
Amennyiben a miénkhez hasonló fekete bodzás joghurtot - mivel most virágzik a fekete bodza, gondoltuk kipróbáljuk - szeretnél készíteni, akkor folyamat annyiban különbözik, hogy amikor a tej felforrt, akkor egy mûanyag szûrõbe tegyünk 8-10 fekete bodza virágernyõt (valószínûleg egyszerre nem fér bele, ez esetben több fázisban is lehet), majd merítsük a forró tejbe, várjunk 1-2 percet, majd egy kanállal jól nyomkodjuk ki a virágokat. Ha egyszerre is belefért, akkor hagyhatjuk még egy kicsit pihenni, de ne túl sokáig, majd vegyük ki a virágokat. A tejet ezután melegítsük vissza legfeljebb 80 fokosra, hogyha az esetlegesen a virágokról bekerült káros mikroorganizmusokat is elpusztuljanak. Innentõl a folyamat a fentiekkel megegyezik. Megjegyezném, hogy nagyon finom a fekete bodzás joghurt. Egyik kedves munkatársam mesélte, hogy valamikor ilyet még kapni is lehetett a boltokban, de már megszûnt. Az egyik gyártónak ugyan van bodza ízt is tartalmazó kefirje, de az nem ugyanaz, mint a bodzás házi joghurt. :-)

Mindenkinek kellemes joghurtkészítést kívánunk... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/05/joghu...

sponsored links

Keres?s