Japán gyöngyszem a gluténmentes multivitamin-forrás?

2014-05-02

sponsored links

Nálunk a reform és a vegetáriánus konyha karolta fel, a nyugati gasztronómiában a design konyha egyik kedvelt hozzávalója. A profi konyha mesterszakácsai is szívesen kreatívkodnak vele. Elsõsorban desszertekben használják. Amerikában igen népszerû ital a Bubble Tea (buborék tea), amiben a szirupos gyöngyöket teával öntik fel. De ugyan így készíthetõ belõle shake is?

tápiókaDél-Amerika északi részén kezdték el termeszteni, aztán az egész világon elterjedt, az afrikai és az ázsiai konyha egyik alapvetõ alapanyagává vált, az éhezõk megmentõje. A tápióka végül is egy feldolgozott forma, a manióka gyökérbõl nyert keményítõ. Ez a semleges íz világú növény Afrika trópusi részein honos. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak.







A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölõ hatású, tisztítja a vért. Segíti a máj és a vese mûködését, megtisztítását a toxikus anyagoktól. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják glutén érzékenyek is.

tapioca2tapioca1

A tápióka gyöngyöt japán gyöngynek is szokták nevezni, kis aranyos apró buborékokhoz, gyöngyszemekhez hasonlít. Nedvesség hatására átlátszó gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot. Kellemes az állaga, a gyöngyszerû forma esztétikussá teszi a tápióka gyöngybõl készült pudingokat, zseléket.

Felhasználása:

15-20 percre áztassuk be a gyöngyöket bõ vízbe.

Majd szitán szûrjük le és közepes hõfokon fõzzük, sûrítsük be.

Ha láthatóan sûrû lett, azonnal vegyük le a tûzrõl, mert visszahígulhat.

Ha pudingot készítünk belõle, akkor azt akkor keverjük el benne, ha már lehúztuk a tûzrõl.

Anyaghányad: 35 g beáztatott tápióka gyöngyöt kb. 3 dl folyadékban tudjuk puding állagúra fõzni.

Tápanyagtartalom 100 grammban: 1498 KJ / 358 kcal

tapioka pudding

A tápióka lisztet számos konyha használja a világon. Az ebbõl készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért nagyon ajánljuk kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Ha maglisztekhez keverjük a tápióka keményítõt, igazi, szivacsos kenyérállagot kaphatunk végeredményként. A tápióka lisztet, sûrítõanyagként is használják, rendkívül sima, csomómentes ételeket készíthetünk vele. Levesek, fõzelékek vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is, és levesbetétnek sem utolsó. Mellékíz és színmentes, nagy elõnye, hogy gyors hûtés során sem csapódik ki a fõtt ételbõl, így kitûnõen viseli a hûtési folyamatokat is.

tápióka liszt

Tápióka gyöngyöt, tápiókalisztet, már pár száz forintért meg tudjuk, vásárolni a bio boltokban, vagy ázsiai alapanyagokat kiszolgáló üzletekben.

A gyöngyök kisebb és nagyobb verzióban kaphatók, mindegyikkel könnyû dolgozni, bár a naggyal leginkább a gumibogyószörpben találkozni, mely egy ízesített tea ? tápióka betéttel. Aki már találkozott vele, annak elég bizarr lehetett, hogy egy színes, zselés gombócok kúsznak ? másznak fel a szívószálon, de hát a látvány és a cukiság nem maradhat el, az mindig kell, olyan jópofa? :)

Errõl az érdekességrõl itt olvashattok bõvebben:

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130312-a-gumibogyoszorp-letezik.html

Klarissza

Forrás/kép:

wikipedia/
simplyrecipes/davesgarden.com






Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s