Jap?n toj?sos rizs (tamago kake gohan) ?jhagym?s-gy?mb?res ?ntettel

2023-11-13

sponsored links

 

Micike k?ldte nekem ?t azt a Telex-cikket, amiben err?l a kaj?r?l, mint rizsmarad?k-felhaszn?l?sr?l van sz?. Nagyon ?rdekelt, mert hi?ba ut?lok ?telt kidobni, sokszor el?fordul, hogy a marad?k rizst nem tudom felhaszn?lni. Mivel nem vagyok nagy rizsev?, nem tudom olyan j?l bel?ni a mennyis?get, mint pl. krumplin?l. Ann?l sosincs gond. De a rizs sokszor vagy kev?s, vagy sok, ritk?n pont j?. Pr?b?ltam m?r m?lyh?t?be tenni, de ?gy nem az igazi. R?ad?sul mostan?ban sok olyan cikket olvastam (vagy csak a c?m?ket, mert ut?lom hogy folyton ijesztgetnek valamivel), amiben arr?l ?rnak, hogy a f?tt rizs milyen gyorsan megromlik m?g h?t?ben is. Ez?rt nem merem megenni a marad?kot t?bbnaposan (t?bb = 4 vagy 5). A cikkben le?rt receptet k?vettem, nem kerestem eredetibbet, csak most, hogy ?rok r?la, n?ztem jobban ut?na, ?s tal?ltam ezt a vide?t, h?t olyan istenien n?z ki, nem?

A Tamago kake gohan jelent?se k?r?lbel?l ilyesmi: toj?ssz?sz f?tt rizsen. A jap?nok reggelire szokt?k enni.

A nyers toj?s miatt lehet, hogy r?miszt?nek t?nik, de a forr? rizs ?ppen megf?zi annyira, hogy ne legyen baj bel?le, viszont finom, kr?mes ?llagot kap. Az ?ntet, amit a Telex-cikk szerz?je tal?lt ki, annyira finom hogy az?ta is csak arra v?rok, hogy legyen m?r marad?k rizsem, ?s k?sz?thessem vacsira ezt a finom reggelit.

Az ?ntettel kell kezdeni, amihez ezek kellenek:

  • 1 sz?l ?jhagyma
  • egy 2 cm-es gy?mb?rdarab
  • 1 te?skan?l rizsecet
  • 1 te?skan?l olaj
  • s?
Az ?jhagym?t v?konyan felkarik?ztam, a gy?mb?rt megpucoltam, ?s eg?szen picike darabokra v?gtam. (El?sz?r hajsz?lv?kony szeletekre, azt?n ezeket cs?kokra, majd tov?bbi apr? darabokra. Tal?n lehetne reszelni is, ki kell pr?b?lni.) Az ecetet az olajjal elkevertem ?s egy csipet s?t is tettem bele. F?lretettem, hogy folytassam a rizssel.

Hozz?val?k a toj?sos rizshez:

  • 250 gramm marad?k f?tt rizs (n?lam 200 gramm volt)
  • 1 eg?sz toj?s
  • 1 toj?ss?rg?ja
  • ? te?skan?l sz?jasz?sz
  • 1 te?skan?l olaj

A marad?k rizst felforr?s?tottam serpeny?ben. Azt hiszem, mikr?ban m?g forr?bbra lehetett volna, legk?zelebb ?gy fogom csin?lni m?r csak az?rt is, mert a serpeny?nek ezut?n semmi szerep nem jut. Mert azt?n egy m?lyebb t?lban k?sz?l az ?tel: az eg?sz toj?st vill?val felvertem, ebbe tettem a sz?jasz?szt (mehetett volna picit t?bb is), ?s ebbe ker?lt a forr? rizs. Ezt vill?val hosszan kevertem, m?g a toj?s f?lig megf?tt, ?s kr?mesen bevonta a rizsszemeket. (Lehet p?lcik?kkal is keverni.)

A t?lal?shoz (ez nincs a jap?n vide?n, de j? volt ?gy):

  • Friss z?lds?gek: szeletel?vel v?konyra gyalult uborka, cs?kokra v?gott r?pa. Biztos minden m?s is isteni hozz?.

T?lal?skor r? kell tenni egy extra toj?ss?rg?t, az ?jhagym?s ?ntetet ?s friss z?lds?geket. Mindent j?l ?ssze kell keverni fot?z?s ut?n. 

?n m?g tettem r? egy kis vil?gos sz?jasz?szt is, ?ppen csak egy f?l te?skan?lnyit, ?s a z?lds?geket csak apr?nk?nt adtam hozz?, ahogy fogytak. Ahogy a vide?b?l l?tom az eredeti tamago kake gohan semmi m?sb?l nem ?ll, csak rizsb?l, toj?sb?l, toj?ss?rg?j?b?l ?s p?r csepp sz?jasz?szb?l, ?s a tetej?re furikake f?szerkever?ket sz?rnak. 

Napi cuki meg Winston ?s Penny, amikor a reggelij?ket v?rj?k:


Nem tudom, mern?k-e b?rmi m?st csin?lni, mint cicareggelit, k?t ilyen tekintet keresztt?z?ben. Asszem nem. B?r a tamago kake gohan gyorsan elk?sz?l, de nem el?g gyorsan!

Ide m?g terveztem els?tni egy viccet, ezt: 
? Hall?, anya? Feri nem akarja megenni a rizst!
? H?t mondd meg neki kisl?nyom, hogy szeretettel f?zted!
? Jaaa, hogy meg kell f?zni?

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/11/japan...

sponsored links

Keres?s