Idén csak a zöldfûszereké az erkély

2014-05-05

sponsored links

A hétvégén tovább bõvítettem a fûszernövénykertem állományát. A magról ültetett fûszerek szépen növekedésnek indultak a héten, a gond csak az, hogy van egy, amelyikrõl nem tudom, hogy mi az. :) Majd ha nagyobb lesz, remélem, felismerem. :)
Viszont a kevésbé strapabíró fûszerekkel kapcsolatosan már megtanultam, hogy a cserépben magról nevelgetés nem nagyon mûködik. Így mikor megláttam egy gyönyörû, már-már kisebb bokor nagyságú babért a kertészetben, nagyon megörültem. Hazajött és társult még hozzá borsfû, édeskömény, ananász-zsálya (mennyei az illata), lestyán, egy szép bokros rozmaring és még majoranna is.

Idén amúgy eldöntöttem, hogy virágokat nem ültetek az erkélyre. Az állandóan tûzõ napfény miatt olyan hamar kiégnek, amik meg túlélik, azok sem igazán szépek, így több velük a bosszúság, mint az öröm. Mostanában már úgysem ülünk ki az erkélyre, régebben nem zavart, de most már nem szeretjük a folyamatos hangos autózajt. Már az is zavar, ha a teraszajtót kinyitom, hát még kint ülni... Épp ezért most már csak fûszereket nevelgetek, azokat viszont szép számban, hogy maradjon télire is bõven.

Már csak 1-2 fajta van, amit szeretnék beszerezni. Az egyik ilyen a curry. Ha van bárkinek ötlete, hol vehetnék, azt örömmel fogadom. :) 

Majd ha végre nem esik, és kitakarítottam az erkélyt, hozok fotókat is. :)  

Hagymás csirkemáj gerslivel


- 18 dkg árpagyöngy (gersli)
- 50 dkg csirkemáj
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb.10 dkg)
- 1 kis fej lilahagyma (kb. 5 dkg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kis ág rozmaring
- só, bors, olívaolaj
- húsleves (opcionális)

A gerslit hideg vízzel addig öblítjük át, amíg a víz áttetszõ nem lesz. Ekkor kevés olívaolajon 1 percig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségû folyadékkal felöntjük (én fele víz fele húslevest használtam és tettem még hozzá egy kevés kakukkfüvet is), és lefedve, alacsony lángon kb. 50 perc alatt megfõzzük
A májat megtisztítjuk. A hagymákat felkarikázzuk. Kevés olívaolajat hevítünk egy fedeles serpenyõben és rádobjuk elõször a vöröshagymát, majd a lilahagymát és a fokhagymát. Nagy lángon pirítjuk, hogy legyen egy kis színe, de nem kell teljesen megpárolni, kiszedjük és félretesszük a hagymákat. A serpenyõbe dobjuk a májat, még mindig nagy lángon körbepirítjuk. Ez néhány percig eltart, a serpenyõ méretétõl is függ. Ekkor visszatesszük hozzá a hagymát és felöntjük egy merõkanálnyi húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaringot. Lefedjük és kb 15 percig pároljuk és kész is. 

CH tartalom: 41 g CH/adag 
Kalóriatartalom: 369 kcal/adag






Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/05/iden-csa...

sponsored links

Keres?s