Húsvéti zsemle aszalt gyümölcsökkel

2014-05-05

sponsored links

Félig angol húsvéti zsemle (hot cross buns) félig nem. Annak indult, csak a keresztek valahogy nem akartak sikerülni apunak, ezért tûnik befejezetlennek. Így át is neveztük "sima" húsvéti zsemlének és mivel nagyon-nagyon finom volt, úgy gondoltam, megérdemel egy önálló blogbejegyzést a receptje.

Az angolok hagyományos húsvéti zsemléjén tehát egy kereszt látható, ami Jézus keresztre feszítését jelképezi. Valamint szép, csillogó a felülete, ami egy tejbõl (vagy vízbõl) és cukorból fõzött szirupnak köszönhetõ, ezzel kell ugyanis lekenni a frissen megsült süteményt.


Én húsvét hétfõn ettem reggelire, méghozzá úgy, hogy megmelegítettem. Csak úgy szállt a levegõben a fahéj és a sült, aszalt gyümölcs illata! Nagyon jól illett hozzá a házi meggylekvár.



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2,2 dl tej
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál õrölt fahéj
- 1 tasak szárított élesztõ
- 0,5 teáskanál só

Apu mazsolával és aszalt áfonyával dolgozott. Ezeket beáztatta langyos vízbe mielõtt elkezdte volna összeállítani a tésztát.


Az élesztõt, cukrot, sót, citromhéjat, fahéjat elkeverjük a lisztben. A tejet meglangyosítjuk és a tojással együtt ezt is beleöntjük a lisztes keverékbe. Összegyúrjuk, alaposan megdagasztjuk. Közben hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lecsepegtetett, (apróra vágott) aszalt gyümölcsöket és ezeket is beledolgozzuk.

Ezután langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Majd lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 15-20 dkg-os darabokra osztjuk. Zsemléket formázunk belõle.


Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral és a zsemléket elrendezzük rajta. Vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz, mert szépen meg fognak nõni. Letakarva további fél óráig kelesztjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.


Ennyi tehát a mi változatunk. Az angol verzió szerint még sütés elõtt 3 evõkanál liszt és 3 evõkanál víz keverékébõl kell kereszteket rajzolni a zsemlék tetejére. Sütés után pedig 2 evõkanál víz és 2 evõkanál felhasználásával szirupot fõzni és ezzel lekenni a sütiket. Így lesz szép csillogó a teteje.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/05/husvet...

sponsored links

Keres?s