Húsvéti sonkás csigatorta.

2014-04-15

sponsored links




A húsvéti kalács hallatán szerintem mindenkinek elõször az édes, fonott kalácsok jutnak az eszébe. Ezzel én is így vagyok, mivel az édes kalácsokat nagyon szeretem. Azonban tavaly sütöttem egy sós (baconos-tojáskrémes kalács) kalácsot is az ünnepekre próbaképpen, és a vártnál sokkal nagyobb sikert aratott a vendégeim körében. Így aztán eldöntöttem, hogy idén ismét megpróbálkozom egy sós változattal is. Mivel nem szerettem volna hogy csalódás érjen majd az utolsó pillanatban, így elkészült a napokban egy tesztpéldány. A kelt tésztát most vajjal kentem le, majd megszórtam bõségesen apróra vágott tojással, sonkával, snidlinggel, és a fûszerezés után felcsavartam mint amikor kakaós csigát sütök. Végül felszeletelve került a tortaformába, majd irány a sütõ. A sütõbõl kivéve, finom illatok lengték be az egész konyhát, és én már alig gyõztem kivárni, hogy langyosra hûljön a kalács, és végre megkóstolhassam. Nem kellett csalódnom, mert nagyon finomra sikerült. Tálaláskor a langyos kalács tormával, és fokhagymás tejföllel pedig egyszerûen abbahagyhatatlan.






Tészta hozzávalói 25 cm-es tortaformához:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztõ (friss)
2,5 dl tej
1 tk cukor
2 db tojás
1 tk só

lekenéshez 10 dkg vaj


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztõt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat.

Ezután öntsük bele a keveréket a kenyérsütõgép üstjébe, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet. 

Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!!)

Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztõtálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és  szórjuk meg a  töltelékkel.







 Töltelék hozzávalói:

20 dkg sonka
4-5 db fõtt tojás
1 csokor snidling
1 tk só
1 mk õrölt fehér bors
1/2 mk szerecsendió


A sonkát, a fõtt tojást, és az ízlés szerinti mennyiségû snidlinget vágjuk fel apróra. 

Ezután az elõzõleg olvasztott vajjal lekent tésztát egyenletesen szórjuk meg a tojással, majd a sonkával, végül pedig a snidlinggel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, õrölt borssal, és a szerecsendióval. (a szerecsendió el is hagyható!!!)

Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastagságúra. (szeletelés közben a kés pengéjét lisztezzük be, mert úgy könnyebben feltudjuk szeletelni a tésztát)







 A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egymásmellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a csigák tetejét.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 perc alatt sütöttem készre)

A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hûtsük langyosra.






Tálalás elõtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hûlt sonkás csigákat.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/04/h...

sponsored links

Keres?s