Húsvéti (majdnem) szivárvány torta.

2014-04-13

sponsored links




Azzal kezdeném, hogy miért is csak "majdnem" szivárvány tortát sütöttem. Ennek pedig csakis egy oka van, hogy ezek a színek csak megközelítõleg hasonlítanak a szivárvány színeihez, meg egy még hibádzik is  belõle. Igaz megpróbáltam beszerezni szép színes ételszínezõt, csak sajnos a tubuson lévõ szín, és a benne lévõ tartalom kissé eltért egymástól. Na, de ez legyen a legnagyobb bajom....... Már régóta szemezek ennek a szép színes tortának a receptjével, és elhatároztam hogy idén húsvétra mindenképpen megsütöm. Azért biztos, ami biztos alapon csináltam egy próbasütést a napokban, mert igaz a torta alapjában véve igen egyszerû, mégis kissé macerás a lapok külön-külön kikeverése, és sütögetése. Végül a szépen megsült tortalapokat finom, citromos mascarponekrémmel vékonyan megkenve egymásra helyeztem, majd kívülrõl bevontam a megmaradt krémmel. (ízlés szerint vajas krémmel is megtölthetjük) Pár órára hûtõbe tettem a tortát, majd szépen felszeleteltem és kóstolás elõtt elõször kigyönyörködtem magam, majd megkóstoltam. A végeredmény pedig egy szaftos tésztájú torta, finom citromos krémmel. A húsvéti asztalon (mert az ünnepekre újra megsütöm) biztosan nagy sikere lesz majd.







  Hozzávalók 6 db 20 cm-es tortalaphoz:

25 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
2 ek író
2 tk vaníliaaroma
2 tk sütõpor
csipet só


A vajat a porcukorral keverjük jó habosra, majd adjuk hozzá a csipet sót, és a vaníliaaromát. 

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd mindegyikkel keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a vajas-cukros-tojásos.... keverékhez. Ezután alaposan keverjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

Ezután a tésztát osszuk el hat egyenlõ részre. (mérlegen mérjük szét, hogy valóban egyforma adagokat kapjunk)







Színezéshez használjunk néhány csepp különbözõ színû, ehetõ ételszínezéket.
Pl. pirosat, zöldet, kéket, stb...........


A hat egyenlõ részre elosztott tésztát ezután egyesével színezzük ízlés szerinti színûre.

3-4 csepp színezéket cseppentsünk a tésztához, és keverõkanállal, keverjük alaposan össze, majd kettesével süssük meg a tésztalapokat.

Egy sütõpapírra rajzoljunk két 22 cm-es kört, majd tegyük rá egy gáztepsire a megrajzolt papírt. Ezután kanalazzuk mindegyikre rá a tésztát, majd egyenletesen simítsuk el. (a többi tésztával is így járjunk el, tehát három  részletben tudjuk megsütni az összes lapot!!!!)

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten 10-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem a lapokat)

A sütõbõl kivéve alányúlva, óvatosan emeljük  le a tésztát a sütõpapírról, majd rácsra helyezve hûtsük ki egészen.

A kihûlt lapokból egyesével vágjunk ki 20 cm-es köröket, majd töltsük meg a krémmel.







Krém hozzávalói:

35 dkg mascarpone
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségû porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével. 

A tejszínt verjük fel lazább habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Ezután rétegezve kenjük meg vékonyan a krémmel a tortalapokat, majd a maradék krémmel kívülrõl is vonjuk be a tortát.

Az elkészült tortát tálalásig  tegyük be a hûtõbe, hogy a krém kellõen lehûljön, és az ízek jól összeérjenek.






Írót készíthetünk saját magunk is!!!! 1 dl tejbe cseppentsünk bele néhány csepp citromlevet, majd keverjük össze. Ezután hagyjuk pár percig állni, még elkészül az író.

A tortát közvetlenül tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/04/h...

sponsored links

Keres?s