Húsvéti kalács

2014-04-21

sponsored links



Lánykám a hatos fonás rejtelmeivel nyüstölt. Meg hogy kalácsot süssünk az ünnepre. Addig-addig sutyorgott, míg nekiálltunk. Itthon nem sûrûn sütök kalácsot, tudom, hogy sem a liszt, sem a vaj, sem a sütõ nem olyan, mint bent, így hát sosem sikerül olyanra, ám az íze ugyebár mindig jobb a házinak, már csak azért is, mert mi csináltuk. :))

Még utólag is arról nyavajgott az én tinim, hogy az övé sokkal csúnyább lett, mint az enyém...ezt a lököttet! :D Mindkettõnké megrepedt, nincs az az ember, aki meg tudná mondani, hogy melyiket fontam én sok-sok más kalács után itthon, és melyiket õ, életében elõször. Most akkor kérlek mondjátok meg ti, vajon van-e bármi különbség a két kalács között?


Na ugye. Testvéreméknél töltöttük a vasárnapot, õk sem tudták megmondani, melyik kié, sõt, lányom, amikor megmutatta, hogy hát ez anyué, ez a csúnya meg az enyém, akkor hangosan felnevettem, ugyanis õ is összekeverte. :D Sebaj, idõvel rájön, hogy az állandó maximalizmus hosszú távon többet árt, mint használ. Szerintem iszonyat ügyes, és én baromira büszke vagyok rá, hogy elsõre ilyen szépet alkotott. :)

A recept sem nehéz, ez vagy két félkilós, vagy egy kilós kalács adagja:

70 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg vaj (olvasztva, langyosan)
1 egész tojás
5 dkg (azaz egy csomag) élesztõ
1/2 tk só
kb. 3 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja

A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk, belemorzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot, beleütjük a tojást, a sót, az olvasztott vajat, citromhéjat, és kb. a tej felét. Egy kezünk nyitott ujjaival kevergetjük, lassan a mélyedés szélérõl besöpörve a lisztet. Ahogy veszi fel, és egyre sûrûbb, igény szerint adagoljuk a tejet. Nem gyúrjuk, nem szorongatjuk, azaz nem öljük meg, hanem végig nyitott tenyérrel,lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze. Végül addig dagasztjuk, míg az edény falától és a kezünktõl is elválik, szép sima felületû. Még mindig nem kelesztjük, hanem azonnal 12 kisebb gombócra osztjuk (ha két félkilós, és hatra, ha egy kilós kalácsot szeretnénk), azokat kis zsemlékké gömbölyítjük, majd így letakarva hagyjuk 10-15 percet pihenni a tésztát. Nem kelni, pihenni.



Ha fellazult, hat szálat kígyóvá sodrunk úgy, hogy középen kissé pocakosabb, végein elkeskenyedõ legyen, majd megfonjuk.

A fonás sem nehéz, a hat szálat összefogjuk a végein, és két hármas csoportba két oldalra rendezzük. Keresztezett kezünkkel kezdjük, bal kézzel a jobb oldali legfelsõ, felette átnyúlva jobb kézzel a bal oldali legfelsõt fogjuk meg. Jobb kezünk van felül tehát. Felemeljük a jobb kezünket a szállal együtt, majd a balt is, a bal fölött átvíve a jobb kezünkben tartott szálat letesszük a bal oldali csoport alá, és ugyanazzal a kézzel megfogjuk megint a bal csoport legfelsõ szálát. A bal kezünk még mindig a magasban. Jobb kezünket is megemeljük, a bal kézzel tartott szál alatt felvezetve. Most a bal kézzel tartott szálat tesszük le a jobb oldali csoport legalsó tagjának, azaz az ott lévõ két szál alá, majd ugyanazzal a kézzel rögtön meg is fogjuk a legfelsõt, és felemeljük a jobb kezünk mellé. Kész az elsõ fonat, már csak ezt kell ismételgetni. Jobb kézzel megint letesszük a szálat a bal oldali csoport alá, harmadiknak, majd megfogva a legfelsõt felemeljük azt a bal mellé, stb., stb. Végül a szálakat összefogva még gyengéden meggörgetjük az egész kalácsot. Így leírva elõször bonyolultnak tûnhet, de nem az, tényleg.

Sütõlemezre tesszük, azonnal lekenjük tojással, majd így kelesztjük 30-35 fokos térben jó 30 percig. Kelesztés végén újra lekenjük tojással, megvárjuk míg megszárad a kence, majd 190°C-os sütõben sütjük kb. 25 percig, ha fél kilós, 35-40 percig, ha kilós, ám ha kilós, akkor a hõfokot érdemes 170°C-ra visszavenni, nehogy megégjen, mire átsül.

Végül rácson hagyjuk kihûlni. Jó étvágyat! :)



Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/04/husve...

sponsored links

Keres?s