Húsvéti kalács

2014-04-05

sponsored links















A kedvenc kalácsreceptem. Hasonlít a finom foszlósra és hasonlít a hokkaido tésztájára is, mégis kicsit más. Tejszínnel és tejjel készül. A tésztája jól formázható, én hatos fonással szoktam megfonni, de természetesen négyessel vagy hármassal, netán ötössel vagy nyolcassal is lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl 30%-os habtejszin
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztõ
Tetejére:
  • 1 tojás
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerûen csak belemérjük a szoba hõmérsékletû hozzávalókat.
Kézzel történõ dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztõt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erõteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületû tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem. 
A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahõmérsékleten. 
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.


A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütõt ezalatt elõmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütõbe toljuk. 
Sütési idõ kb. 40 perc.
A kész kalácsot rácson hûtjük ki.


Ugyanez sós változatban is elkészíthetõ, akkor 2 tk. só, 1 tk. cukor és plusz 1 ek. tej kell bele, más minden változatlan marad....

Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/04/husveti-...

sponsored links

Keres?s