Húsvéti diós kalácskoszorú

2014-04-05

sponsored links

Közeledik a húsvét. Ez a kalács kitûnõ lehetõség arra, hogyha meguntátok a bejglit vagy a fonott kalácsot, akkor kipróbáljatok valami újat.

Húsvéti diós kalácskoszorú

Hozzávalók  a tésztához: 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztõ, 3 dl langyos tej, 3 evõkanál cukor, csipet só, 1 egész tojás és 1 sárgája, 2 evõkanál étolaj; a töltelékhez: 10 dkg olvasztott vaj, 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére: 1 tojássárgája, darált dió, kristálycukor.

Elkészítése:  Kb. 1 dl tejbõl, a cukorból és az élesztõbõl néhány perc alatt kovászt készítünk. A lisztet tálba szitáljuk, majd a közepébe készített mélyedésbe ütjük a tojásokat, hozzákeverjük a többi hozzávalót, végül a kovászt, és lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagtéglalapot nyújtunk belõle. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros dióval, és a citromhéjjal, és hasonlóan, mint  bejglit, óvatosan feltekerjük. Áthelyezzük egy sütõpapírral bélelt tepsibe, koszorút formázunk, és a két végét szépen összeillesztjük, majd egy nagyon éles késsel kb. 3 cm-ként bevagdossuk (nem vágjuk át teljesen) a karikát.  A sütõlemezen még 10-15 percig tovább kelesztjük, lekenjük tojássárgájával, meghintjük darált dióval és kristálycukorral, majd 170 fokra elõmelegített sütõben (légkeverésen) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 


Folytats a blogon ... ottisfoz.szhblog.ro/2014/04/05/husvet...

sponsored links

Keres?s