Háztáji csemegék: nyers banánfagyi kesudióval és sárgabarackkal

2014-08-11

sponsored links

nyers banánfagyi 2Az egész úgy kezdõdött, hogy megismerkedtem a vietnámi masszõrünkkel. Õ egy kincs nekünk, ugyanis mióta megszületett a két kisfiam, azóta idõszakonként kezelésbe vesz. Nemcsak profi masszõr, hanem isteni ételeket is készít. Mivel nyers-vegán étrenden él, találkozáskor mindig van közös témánk. Az utóbbi hetekben két fantasztikus könyvet is kaptam tõle kölcsön ebben a témában. Az egyik Victoria Boutenko: 12 lépés a nyers étrendig (nyersétkezésrõl, a fõtt ételektõl való függõségrõl, a kísértések elkerülésérõl és rengeteg recepttel), a másik könyv pedig Joan van Rooijen: Napeledel ? Az élõ Ételek szakácskönyve, különféle napi étrendekkel, de alapvetõen receptkönyv, többek között vegán tészták, levesek, saláták, smoothiek, reggelik, zöldségpürék találhatók benne. Fantasztikus nyers édességek, és magvakból készült tej-, joghurt és vajfélék receptjeit is tartalmazza.

nyers banánfagyi

A banánfagyi ötlete is ebbõl a receptkönyvbõl ered. Az nyers desszertek/édességek készítésekor, ha diófélét darálunk, ne daráljuk azokat se túl rövid, se túl hosszú ideig. A belõlük készült tészta úgy vagy túl darabos vagy pedig olajos lesz és nem áll össze. Nyers jégkrémeket vagy fagylaltokat készíthetünk friss gyümölcsbõl, gyümölcslébõl, fagyasztott gyümölcsbõl  vagy magvakból, diófélékbõl vagy azokból készített tejszínbõl. Édesítésre lehet használni aszalt gyümölcsöket és más nyers édesítõket (pl. nyers mézet). Ízesítésre kiválóak a karobpor és a vanília. A fagylaltot díszíthetjük friss, vagy aszalt gyümölccsel tetszés szerinti formában, ehetõ virágokkal, mentalevéllel, durvára darált diófélékkel, magvakkal vagy granolával.

nyers banánfagyi 2

Nyers banánfagyi kesudióval és sárgabarackkal

4-6 darab kis banán (darabokra vágva, lefagyasztva)

fél csésze kesudió

fél teáskanál vanília

3 evõkanál kis darabokra vágott aszalt sárgabarack

1. A banánt felkarikázom vastagabb karikákra és egy tálba rakosgatom, majd a fagyasztóba kb. 3 órára, míg megkeményednek a banándarabkák.

2. A fagyasztott banándarabokat, a kesudiót, a vaníliát a turmixgépbe teszem (erre a késes robotgép a legmegfelelõbb) és az egészet néhány percig turmixolom, egészen finom, krémes, fagylalt állagúra. Keverés után a kapott fagylaltkrémet egy tálba öntöm, és belekeverem az apró darabokra vágott barackot. Azonnal kanalazható, finom édességet kapok, én azonban visszateszem a fagyasztóba még hûteni kicsit.




Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/08/11/ny...

sponsored links

Keres?s