Háztáji csemegék: családi gyümölcsös müzli

2014-01-29

sponsored links

IMG_9496A háztáji csemegék sorozatban a legolvasottabb receptjeink eddig a házi sajt(krém) és a citromkrém voltak. Készült már a blogra korábban házi müzli is, de az kimondottan egy csokoládés verzió volt. Ez a recept, amit most megosztok veletek, egy családi házi gyümölcsös müzli, csokoládé és mindenféle adalékanyag nélkül. A szupermarketetkben és a reformélelmiszerboltokban sokféle müzlit árulnak, de némelyiknek tényleg túl magas a só- és cukortartalma. A házi készítésû müzli éppen ezért egészségesebb ? bármelyik aszalt gyümölcsöt és gabonát felhasználhatjuk hozzá, és ha babának is készítjük, változtathatunk a hozzávalókon és keverési arányokon. Allergiára hajlamos családban ne használjunk olajos magvakat.

Aszalt gyümölcsbõl most került bele datolya, sárgabarack, füge és mazsola is. Az aszalt gyümölcsöket egy ideje szeretem a zöldségesnél, esetleg piacon beszerezni. Sokkal puhábbak, krémesebbek, mint akármelyik prémium minõségû, bolti fajta. Ha darabolni kell, könnyebben aprítják a robotgépek is, mivel kevésbé szikkadt és kemény, ráadásul finomabbak is, mert frissebbek. Tökéletes reggeli magában rizstejjel vagy mandulatejjel, esetleg joghurttal.



Hozzávalók (kb. 700 grammhoz):

20 dkg zabpehely

10 dkg kölespehely

1 dl bio almalé

2 dkg szezámmag

2 dkg aprított lenmag

8 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva

8 dkg aszalt füge, apróra vágva

5 dkg aszalt, magozott datolya, apróra vágva

5 dkg mazsola







1. Elõmelegítem a sütõt 180 fokra (gázsütõ 4-es fokozat) és az elsõ 5 hozzávalót összekeverve szétterítem egy sütõpapírral bélelt tepsiben vagy kerámiatálban egyenletes rétegben és kb. 20 percig sütöm. Közben folyamatosan kevergetem fakanállal, és figyelem, ha már szépen megbarnuljon (egyenletes, aranybarna színt kell kapnia), majd kiveszem a sütõbõl.

2. Miután kivettem a tepsit, hûlni hagyom a müzlit, kissé felaprítom az aszalt gyümölcsöket és belekeverem a müzlibe. Én robotgépbe kicsit átdolgoztam az egészet, hogy ne legyen annyira darabos, de aki szereti nagyobb szemekben rágcsálni, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést.

3. Légmentesen záródó dobozban 1 hónapig eláll.

4. Ha babáknak készítjük, 12+ hónapos kortól elválasztó tápszerrel leöntve tálaljuk, de elkészítés elõtt tegyük mindenképpen aprítógépbe a pelyheket (zabpelyhet, kölespelyhet, rozspelyhet keverhetünk bele) és olyan állagúra keverjük/aprítsuk, hogy a babák is tudják enni. Pürésített aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá.














Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/01/29/ha...

sponsored links

Keres?s