Házi zsemle egyszerûen

2014-02-05

sponsored links

Avagy végre egy olyan zsemle recept, amit kezdõk is nyugodtam elkészíthetnek! J


Zsemle... J 

A minap jött egy égi sugallat, hogy milyen szuper is lenne egy finom kis magyaros fasírozottal meglepni a Párom ebédre. Igen ám, de ehhez a hadmûvelethez szükség van néhány szép és alaposan kiszáradt vizes zsemlére is. Az egyetlen bökkenõ az volt, hogy Finnországban nem hogy a búzalisztbõl sütött, ropogós fehérkenyér fogalmát nem ismerik, de a célnak megfelelõ zsemle bolti megvásárlására is teljesen esélytelen! JMindez persze nem szegte kedvem, így nem volt mit tenni, zsemlét kellet sütni?

Azt azért bevallom,  tisztában vagyok a hagyományos magyar pékárúk sütésének a nehézségi fokával, így eleve nem is kerestem öregtésztás receptet, vagy olyan elkészítési módot, amit inkább a gyakorlott kezeknek ajánlanak. Benéztem inkább Farkas Vilihez, akitõl már számos szuper receptet kölcsönöztem, és találtam is nála egy egyszerû receptet. No, gondoltam ez jó is lesz nekem elsõre, így másnap reggel már neki is fogtam a zsömléknek! Errõl a receptrõl tudni kell, hogy tényleg nagyon egyszerû, de ennek ellenére olyan finom zsemlét eredményez, de olyan finomat? J

Hozzávalók:
(1) A kovászhoz:
100 g liszt*
70 ml kézmeleg víz
10 g élesztõ
(2) A tészta:
3 órán át érlelt kovász
40 dkg liszt*
230 ml kézmeleg víz ? 1 evõkanállal
10 g élesztõ
1 ek cukor
2 tk só
1 tk aszkorbinsav+

*  A lisztrõl:
Én itt északon az úgynevezett tortasütéshez ajánlott búzalisztet használom (kakkuvehnäjauho), ami szerintem a sima BL55-nek felel meg, azt hiszem. Jómagam az összes kelt tésztához, vagy piskótához ezt használom. Aki itt él, az használja ezt, otthon meg szerintem a sima BL 55-ös is megteszi.  

+ Az aszkorbinsavról:
A C-vitamin szerepe a tésztában nem más, mint a savasítás, hiszen savas közegben a fehérjék stabilabb szerkezetet alakítanak ki, ergo a sikérszálak jobban tartják majd a légbuborékokat a tésztában. A sima aszkorbinsav nagyon olcsón a gyógyszertárban kimérve beszerezhetõ, én most egy 500 mg-os nem filmbevonatos C-vitamin tablettám felét morzsoltam a liszthez. Farkas Vili meg egy fél citromot csavart a tésztába, ami ugyanolyan jól megteszi. (Nálam épp nem volt itthon citrom.) A citromról tudni kell, hogy abban inkább citromsav van - a citrom tömegének 5-8%-a -, míg C-vitamin meg csak kb. 50 mg, így ebben az esetben inkább véleményem szerint inkább az elõbbi, mintsem utóbbi savasít. Limara szerint ha se C-vitamin, se citrom nincs odahaza, 1 ek ecet is megteszi. Lényeg a lényeg, a tésztás savasítani kell, hogy segítsünk a sikérnek!
 
"Kerek ez a zsemle, nem fér a zsebembe...."
A kovász:
A kovász nem más, mint túlérlelt elõtészta, vagyis egy olyan mag, melyben az élesztõgombák igen jelentõs mértékben elszaporodtak. Az eredeti kovász csak vízbõl és lisztbõl áll, én most egy olyan gyorskovászt készítettem, amiben volt élesztõ is és csak 3 óráig érlelõdött a radiátoron. A kézmeleg vizet ráöntöttem az átszitált lisztre, majd belemorzsoltam egy kevés élesztõt (A) és kanállal lazán összedolgoztam (B), majd konyharuhával letakartam és 3 órán keresztül hagytam pihenni (C). Így a kovász gyakorlatilag túlkelt, vagyis jó alaposan elszaporodtak az élesztõgombák.
Figyelem: A kovász nem tartalmaz hozzáadott cukrot, az élesztõgombák a liszt keményítõ tartalmát bontják cukorra és azt használják fel!

Így készül a kovász...

A tészta összeállítása:
A lisztet átszitálom (A), majd összeforgatom a sóval és cukorral, illetve az aszkorbinsavval. Ráöntöm a kézmeleg vizet, majd belemorzsolom az élesztõt, végül rádobom a kovászt (B) és kézzel alaposan kidolgozom (C). A tészta gyúrása során azt midig ellapogatom, majd a széleit hajtom középre, amíg szép sima nem lesz. A tészta nagyon rugalmas és lágy lesz, így egy zacskóval letakarva, plusz liszt hozzáadása nélkül mehet egy meleg, de nem forró radiátorra, vagy más meleg helyre kelni (D). Ha radiátoron kelesztünk, érdemes néhány réteg konyharuhát tenni a tál alá az egyenletes hõkiegyenlítés miatt.

Az átgyúrás:
A tészta átgyúrása 30-40 perccel a tészta bedagasztása után történik (E), szintén a felhajtogatós mozdulatokkal. Az alapos átgyúrás után ismét takarjuk le a tésztát egy zacskóval és már mehet is vissza szépen kelni újabb fél órára (F).

Így készül a tészta....

A zsemlék megformázása és sütés:
A tésztát 10 egyenlõ részre osztjuk (A), majd a kézfejünkbe véve, vagy egy tiszta munkafelületen (B) körkörös mozdulatokkal szép kerekre formázzuk (C). A kis gombócokat egy sütõlemezre helyezzük, majd meleg helyen további 30-40 percig kelesztjük (D). Végül megspricceljük a sütõpapírt, majd 200°C-os gõzös sütõben 20 perc alatt ropogósra sütjük a zsemléket (E). A gõzt a sütõben egy hõálló tál, vagy 1-2 levágott tetejû sörös dobozzal is biztosíthatjuk, de vizet mindenképpen tegyünk a sütõtérbe! A forró zsemléket spricceljük le egy kevés vízzel é hagyjuk a sütõlemezek kihûlni õket (F).

A zsemlék formázásáról videó megtekinthetõ itt!

Vélemény a receptrõl:
A készterméknek teljesen igazi zsemle íze volt, ráadásul sütés közben egyáltalán nem lapultak le, inkább még felfele nõttek. Ez minden bizonnyal a szuper formázási technikának köszönhetõ, így azóta ezt alkalmaztam már a finn vajas pulla sütésénél is, ami remekül bevált!
A tészta nagyon puha volt, nem morzsálódott, sõt egy tálban letakarva a zsemlék még másnap is megtartották puhaságukat.
Az én zsemléim felülete nem cserepesedett, aminek én külön örültem, mert sosem szerettem a hulló kérgû zsemléket, bár úgy tudom hivatalosan ez a szakmai kívánalom.  A zsemlébõl készült fasírt nagyon jóra sikerült, bár erre a célra csak 2 szem zsemlét sikerült megmentenem, mivel a Párom hazaérvén egy fárasztó kolbásztöltésbõl egybõl rávetette magát a zsemlékre és elpusztított 3 darabot, majd másnap este ismét 3 darabot téliszalámis szendvics formájában. Nekem ez bõven elég bizonyság volt, hogy ezek a zsömlék bizony jól sikerültek, így bátran merem ajánlani a receptet! JA következõ tesztem egy vajas kifli lesz, azt hiszem?


Szép napot,  ildiKOKKI

Házi zsemlék, nagyon egyszerûen! J


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/02/hazi-z...

sponsored links

Keres?s