Házi vaníliás mandulatej

2014-07-05

sponsored links

_MG_3483_a

Van a kedvenc mandulásunk, lekvárosunk a biopiacon, Imre, hát õ olyan mandulatejet tud csinálni, amilyet eddig sehol nem kóstoltam: sûrû, krémes, drapp színû, ha kinyitod az üveget, megcsap a marcipán illata. És olcsóbb, mint a külföldi társai (amelyek hígabbak és fehér színûek)! Meg is beszéltük Imrével, hogy ellátogatunk az üzemébe, megnézzük, hogyan is készíti ezt a fantasztikus mandulatejet, na és persze a mandulavajat, ami szintén a legjobb a hazai piacon, amit eddig ettem (ár-érték arányban). Ez a recept sima szûrt mandulatej, ami nem olyan, mint Imréé (azt csak ipari körülmények között lehet elõállítani). Vaníliával fûszereztem, ízlés szerint édesíthetõ (én nem tettem bele semmit) és málnával vagy szederrel vagy õszibarackkal összeturmixolva isteni finom smoothie készíthetõ belõle!

Rövidre is fogom a bejegyzést, mert már éjszaka van és még ezután pakolok a hétvégi kirándulásunkra, megyünk az Everness Fesztiválra, mert I.-t meghívták, hogy adjon elõ. Egy éjszakára megyünk, de gyerekkel ez olyan, mintha egy hétre mennénk. :) Pakolni elég ruhát (minden idõjárásra felkészülve, még akkor is, ha megnézzük az elõrejelzést), kaját, pelenkát, játékot… szóval nem fogok hamar lefeküdni.

Mindenkinek jó pihenést a nyári melegnek ígérkezõ hétvégére! Gondolom, ti se fogtok sokat ülni a gép elõtt, de ne felejtsetek el hétfõn visszanézni a blogra, akkor hirdetem ki a nyereményjáték szerencsés nyertesét… szóval, aki még nem játszott a szakácskönyvért, megteheti vasárnap éjfélig!

_MG_3485_a

Házi vaníliás mandulatej

Hozzávalók:
- 200 g hántolt (fehér színû) mandula, egy éjszakára vízbe áztatva
- kb. 1000 ml víz
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- juharszirup / méz / agavé vagy rizs szirup

A beáztatott mandulát szûrjük le és tegyük a robotgépbe, öntsük fel a vízzel és dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg a mandulát teljesen pépesre aprítja és kapunk egy sûrû folyadékot.

Gézen vagy apró lyukú szûrõn öntsük át és az így kapott mandulatejbe tegyük bele a vaníliát, keverjük el és töltsük üvegbe. Néhány napig eláll a hûtõben. A gézen, szitán megmaradt mandula darálékot beletehetjük a reggeli kásánkba vagy egy tálcára téve megszáríthatjuk és belesüthetjük muffinokba, süteményekbe.

_MG_3490_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/07/hazi-va...

sponsored links

Keres?s