Házi torma

2014-04-19

sponsored links

"A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fûszernövények közé is. A Volga és a Don környékérõl származik, ma is az életerõ jelképe azon a vidékeken. A népnyelv közönséges és csípõs tormának is nevezi. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is elõfordul. A mindenki által köztudott erõs illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fõ hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevû glikozidok, de fellelhetõ benne C-vitamin és kálium is. A torma évelõ, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyûjthetjük, de betakarításra általában az õsz a legalkalmasabb idõszak. Ezt követõen, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölõ hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a vesemûködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertõzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felsõ légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípõs illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják."
Forrás:Házipatika.com
Hozzávalók:
-25 dkg (tisztított) tormához
-1,5 dl víz
-4 ek 20%-os ecet
-4 dkg cukor
-1 kk só (NEM a jódozott, mert attól megbarnul)
A kiásott tormagyökeret folyó víz alatt alaposan
megsúrolom, zöldségpucolóval megtisztítom,
 ceruza vékonyra vagdosom
és húsdarálóval ledarálom
Küzdök az elemekkel és az érzelmekkel-sírás nélkül így sem bírtam! :)))
(a Nagymamám mindig kézi reszelõvel
reszelte, az udvaron
-egyedül ott lehet sírás nélkül kibírni;
vagy ott sem! :).
A vizet felforralom a sóval, cukorral,
ecettel és a tormára öntöm.
Nem fedem le és legalább egy éjszakára
hûvösre teszem (spájz),
ezalatt kihûlik, s ha ízesíteni kell
még rajta, így már fogjuk érezni rendesen az ízét.
Üvegedényben, hûtõben sokáig eláll
-csak nem nálunk! :)))



Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2014/04/hazi...

sponsored links

Keres?s