Házi ?Songoku? avagy sonkás-gombás-kukoricás pizza

2014-08-05

sponsored links

Szerintem nem túl meglepõ, hogy a pizza nálunk nagyon nagy kedvenc, azt hiszen ezzel nem vagyunk egyedül :) Szeretjük mert finom és laktató, jól variálható, emiatt változatosan elkészíthetõ.

A gyerek kedvence a sonkával, gombával és kukoricával megpakolt változata, amit most egy kevés újhagymával tettem finomabbá.

Nem egy öt perc alatt elkészíthetõ étel, de szerintem, aki egyszer saját pizzát készít otthon, tuti, hogy azután mellõzni fogja a pizza rendelést. Érdemes vele dolgozni, mert nagyon hálás érte a család.

Manapság mindenhol azt látom, hogy az emberek csak azokat a dolgokat részesítik elõnyben ami pikk-pakk kész van, de a helyzet az, hogy persze, mindennek megvan a gyors változata, de azok csak puszta utánzatai az eredetinek. Aki a fõzést kikapcsolódásként, kreatív alkotásként éli meg, azoknak nem számít, hogy egy-egy étel akár két óra hosszat is elvesz az idejébõl, mert élvezettel készíti. Akik pedig, kényszerbõl fõznek, szükséges rosszként élik meg a konyhában való ténykedést, azoknak nagyon szuperek a ?bögrés?, ?ötperces? receptek.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy találja meg a sütésben, fõzésben a kellemes kikapcsolódást és próbálja úgy megélni, hogy õ most bizony alkot valamit, amit nagyra értékel a családja.



Házi sonkás-gombás-kukoricás pizzaHázi sonkás-gombás-kukoricás pizza

Hozzávalók a tésztához 2 db 32 cm:

0,5 dl napraforgó olaj

1,5 dl natúr joghurt

1,5 dl langyos víz

50 dkg sima liszt

1,5 teáskanál só

1 teáskanál cukor

50 dkg sima liszt

1/2 tasak száraz élesztõ vagy 1,5 dkg friss

A tészta elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe teszem a fenti sorrendben és dagasztás programon jól összedolgoztatom a géppel.

Ha kézzel készítjük a tésztát és friss élesztõt használunk akkor az élesztõt oldjuk fel egy kevés vízzel és úgy dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.

Jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát fényesre, hólyagosra.

Mikor ezzel megvagyunk, kissé lisztezzük meg a tetejét és hagyjuk kelni kb. 35-40 percig, míg a duplájára nõ.

Addig készítsük el a feltéthez szükséges pizzaszószt és alapanyagokat.



Házi sonkás-gombás-kukoricás pizzaHázi sonkás-gombás-kukoricás pizza

a pizza szószhoz: 

1 normál üveg, házilag eltett paradicsom vagy 4-5 db nagyméretû, leveses paradicsom lehéjazva

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

1 mokkáskanál szárított oregano

4-5 szál friss bazsalikom levele aprítva, ha nincs akkor 1 mokkáskanálnyi szárított

só, bors

pici cukor

1 evõkanál zsír

A pizzaszószhoz a hagymát finomra vágva egy kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fûszerekkel sûrû mártássá fõzzük. Közben kóstoljuk meg és igény szerint sózzuk, ízesítsük, ha elkészült kapcsoljuk le alatta tüzet és hagyjuk hûlni.

Közben elõmelegítjük a sütõt, hogy jó forró legyen, körülbelül 220 fokra.



Házi sonkás-gombás-kukoricás pizzaHázi sonkás-gombás-kukoricás pizza

a feltéthez:

25 dkg szendvics sonka

1 db konzerv csemege kukorica ? amibõl mindig eltûnik menet közben 1-2 kanálnyi, nem is értem miért  :)

30 dkg gomba

3 szál újhagyma

35-40 dkg sajt

A sonkát vékonyabb csíkokra vágjuk. A gombát én szeretem megpirítani elõtte, mert úgy sokkal intenzívebb íze lesz, ezért vékony szeletekre vágva egy kanálnyi zsiradékon átpirítom. Közben meghintem egy kevés sóval és frissen õrölt fekete borssal.

A kukoricáról leöntjük a levet. Az újhagymát pedig megtisztítva felkarikázzuk.

Mikor a tészta megkelt, óvatosan átgyúrjuk és kétfelé vesszük. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Megkenjük alaposan a fûszeres paradicsomszósszal, rátesszük a sonka felét, majd a pirított gomba, a kukorica és az újhagyma felét is, majd megszórjuk reszelt sajttal

és az elõmelegített sütõben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Mialatt az elsõ pizza sül, addig elõkészítjük a másikat is és azt is megsütjük az elsõ után és jól megesszük :)

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




sonkával, gombával, kukoricával és friss bazsalikommal
Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragus


Kolbászos, brie sajttal
Pizza házilag: spárgás, rokforttal és kolbászos, brie sajttal


Tejszínes, zöld fûszeres gombával töltött, tönkölylisztes palacsinta
Zöldfûszeres gombaraguval töltött, tönkölylisztes palacsinta


Vegyes gombapaprikás kakukkfûvel, házi szélesmetélttel
A hagyományos kicsit másképp? avagy erdei gombákkal bolondított gombapaprikás kakukkfûvel, házi szélesmetélttel


Sütõtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommal
Sütõtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommal




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/08/05/...

sponsored links

Keres?s