Házi rétes

2014-02-02

sponsored links












Még soha életemben nem csináltam házi rétest. Nem is tudom, hogy hogy jutott eszembe, de azon kaptam magam, hogy battyogok a kamrába és szedegetem össze a hozzávalókat. Azt hiszem az ihletet talán a túró adta, amit párom elõzõ nap hozott. :) ...pedig eredetileg azért kértem, hogy majd csinálok belõle egy jó kis körözöttet. Hát az bizony, most elmaradt. :D Lett helyette házi rétes, de azt hiszem ezt egyikõnk se bánta meg. Gyakorlott kezek a tésztát biztos sokkal nagyobbra is tudják nyújtani, nekem óriási sikerélmény volt, hogy elsõre ekkorára sikerült és még ki sem szakadt. Azt hiszem többször nekilátok én még ennek a mutatványnak, mert a házi tészta igen jó találmány. ;)












Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg rétesliszt
1 tojás
3 ek. olaj
~3,5 dl langyos víz
1 ek. ecet (10%-os)


A túrós töltelékhez:
30 dkg túró
2 ek. tejföl
2 cs. vaníliás cukor
2-3 ek. búzadara
1 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tojás

A meggyes töltelékhez:
30 dkg magozott meggybefõtt (levétõl picit kinyomkodva)
2-3 ek. zsemlemorzsa
2-3 ek. porcukor

A túrós-barackos töltelékhez:
az elõbb elkészített túrótöltelék 1/3-a
5-6 fél szem sárgabarackbefõtt

Liszt a nyújtáshoz, olaj a kenéshez, plusz zsemlemorzsa a töltéshez.


  1. Elõször összeállítjuk a tésztát. A langyos vízben feloldjuk a sót, elkeverjük benne az ecetet. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk az olajat és az ecetes-sós vizet fokozatosan adagolva (lehet, hogy nem veszi fel az összeset) összeállítjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a kezünktõl, a táltól és jó ruganyos állaga lesz. Deszkán, kézzel alaposan átdolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Cipókat formálunk, lekenjük õket pici olajjal és lefedve ~20 percig pihentetjük.
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A túrós töltelékhez a túrót tálba tesszük, villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük.
  3. A meggyet összekeverjük a zsemlemorzsával és állni hagyjuk, hogy a morzsa felszívja a meggylevet.
  4. A barackbefõttet kockákra vágjuk.
  5. Egy asztalra, amit körbe tudunk járni, tiszta abroszt terítünk, lehintjük pici liszttel, hogy majd ne tapadjon rá a tészta. Fogjuk az egyik tésztacipót és elõször a két kezünk közt elkezdjük nyújtani, majd az abroszra téve óvatosan alányúlva tovább nyújtjuk a tésztát. Akkor jó, ha szép vékony, és átlátszik rajta az abrosz mintája. Nekem ~70x80 cm-es téglalappá sikerült nyújtani. A vastag széleket levágjuk, összegyúrjuk, félretesszük. Ezt majd késõbb újra nyújtjuk.
  6. A tészta egyik hosszabb oldalán -a szélétõl ~10 cm-re- lehintjük a tésztát kis zsemlemorzsával, majd elrendezzük rajta a túrótöltelék -a barackoshoz már kivettük a szükséges mennyiséget- kétharmadát. A maradékkal bepöttyözzük a tészta többi részét. A töltelék mellett kimaradt tésztacsíkot a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével lazán feltekerjük a tésztát. Az elkészült rétesrudat félbe vágjuk, majd szilikonos sütõpapírral fedett gáztepsire fektetjük. Lekenjük õket olajjal.
  7. A második tésztacipót hasonlóképp kinyújtjuk. Az egyik hosszabb oldalán a szélétõl ~10 cm-re elrendezzük a meggyes töltelék kétharmadát, a maradékkal bepöttyözzük a tészta többi részét. Porcukorral lehintjük, majd szintén az abrosz segítségével feltekerjük. Elfelezzük a rétesrudat és a gáztepsire fektetjük. Lekenjük olajjal.
  8. A rétest 200 °C-ra elõmelegített sütõben ~15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Míg az elsõ adag rétes sül, a leesõ tésztaszéleket szépen összedolgozzuk, majd az elõbbi módon kinyújtjuk. Megtöltjük túróval, ami alá pici zsemlemorzsát hintettünk és megszórjuk barackkockákkal. Feltekerjük, sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük olajjal, majd az elõbbihez hasonló módon kisütjük.
  10. A kisült réteseket ferdén szeleteljük, lehintjük porcukorral és langyosan tálaljuk.












Nekem ezekkel a mennyiségekkel 6 db ~40 cm-es rétesrúd lett.
Minden ízbõl kettõ-kettõ. :)

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s