Házi Pékek Ünnepi Kenyere

2014-07-24

sponsored links


Augusztus 20-ra találtam ki ezt a mákos, lenmagos, szezámmagos, küllemében is ünnepi kenyeret. Tudom, tudom, még messze van az ünnep, de arra gondoltunk a hamarosan megjelenõ könyv kiadójával, a Csipet Kiadóval, hogy játékot hirdetünk. A kiadó ötlete szerint ez legyen a Házi Pékek Ünnepi Kenyere. Akinek van kedve a játékhoz, azt arra kérjük, hogy süsse meg, fotózza le, a fotón legyen rajta a készítõje mosolygós arca is, és töltse fel a Kiadó honlapján található mappába. Részletek bõvebben itt. 

A Csipet Kiadó facebook oldalán nagyon sok új információ található a hamarosan megjelenõ könyvrõl......

Az ünnepi kenyér receptje:

Öregtészta:

15 dkg BL 80 kenyérliszt
0,9 dl víz
0,3 dkg friss élesztõ

Tészta:

3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
0,9 dl meleg víz
50 dkg BL 80 kenyérliszt
2 tk. só
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
3 ek. olaj
1,5 dl tej
1 dl víz
az összes öregtészta (240 g)
1 dkg friss élesztõ

A munkát a sütés megelõzõ napon az élesztõs kovásszal, azaz az öregtészta összeállításával kezdjük. Ehhez tálba öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztõt, és hozzáadjuk a lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd a tálat lefedjük, és 10-12 órán keresztül a konyhapulton hagyjuk.
A magokat egy száraz serpenyõben illatosra pirítjuk, majd egy tálban leöntjük a 0,9 dl meleg vízzel. Félretesszük és kihûtjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet és a vizet, hozzáadjuk a kisebb darabokra tépkedett öregtésztát, a kihûlt magokat, és a tetejére morzsoljuk az élesztõt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta összeáll, kitesszük a gyúródeszkára, és erõteljes mozdulatokkal gyúrni kezdjük. Kb. 15 perc alatt lesz szép sima, fényes, rugalmas, és nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz. Ha kissé ragacsos, még kevés lisztet dolgozunk bele. Visszatesszük a tálba, lefedjük, és szobahõmérsékleten 30-35 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, és 4 egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, azaz cipókat formázunk belõlük. Letakarjuk fóliával, és 15 percig pihentetjük.
A cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni õket. Elõször az alul lévõ rúd felsõ szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük õket (így hurok képzõdik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felsõ szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.
Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
Kibélelünk sütõpapírral egy kb. 35 x 45 cm-es sütõlemezt, és a két fonatot egymástól távol ráfektetjük. Letakarjuk õket fóliával, és szobahõmérsékleten 45-50 percig kelni hagyjuk.
Közben elõmelegítjük a sütõt 220 °C-ra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt kenyereket lepermetezzük vízzel és megszórjuk kevés mákkal. A tepsit a forró sütõbe toljuk, és a bekészített edénybe beleöntünk 1,5 dl forró vizet. A kenyerek sütési ideje kb. 40 perc, ám 30 perc után a fémedényt kivesszük, és a hõt 200 °C-ra csökkentjük.
Amikor a kenyerek szép aranybarnák, a sütõt elzárjuk, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és a fonatokat még 5-10 percig bent hagyjuk. Így a héjuk még ropogósabb lesz.
Végül a kenyereket rácsra tesszük, és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel.




Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/07/hazi-pek...

sponsored links

Keres?s