Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

2014-05-15

sponsored links

Szentül meg voltam gyõzõdve, hogy Edótól vettem át a receptet, de bárhogy is keresem, nem találom nála. Pedig , hogy Erdélyi konyhás kolléganõmtõl van, az ezer százalékos, mert elõször még akkor készítettem, amikor a receptet javítottam a lap számára. Azóta többször elkészült, de már csak a lépéseket tartottam be, a hozzávalókat az ízlésünk és az itthon lévõ alapanyagok szerint variáltam. Így történt legutóbb, vasárnap reggel is, amikor hosszabb kimaradás után, a recept nem találása miatt az emlékeimre hagyatkozva készítettem el.


Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

Hozzávalók (sok adag) a granolához: 40 dkg búzapehely (most csak ez volt itthon), 10 dkg napraforgómag, 10 dkg mandula, 1 marék lenmag, 2 marék kókuszreszelék (elhagyható), kb. 20 dkg mazsola, 2 evõkanál méz (lehet több is), 2 kisebb tojás fehérjéje; továbbá 4 személyre: 50 dkg eper, 2 banán, tej vagy joghurt, ízlés szerint méz.

Elkészítése: A granola száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd rácsorgatjuk a mézet, illetve hozzáadjuk a 2 tojásfehérjét, és kézzel alaposan összedolgozzuk-forgatjuk. A keveréket sütõpapírral bélelt tespbe terítjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 30 perc alatt halványra pirítjuk. Idõnként kivehetjük és átforgathatjuk, hogy egyenletesen piruljon. tetszés szerint hosszabb avgy rövidebb ideig is pirítható. Felhasználás elõtt hagyjuk kihûlni, majd jól záródó dobozban, üvegben tároljuk.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és feldaraboljuk, a banánt karikára vágjuk. Tálkákban elosztjuk a gyümölcsöket, granolát kanalazunk melléjük, és ki-ki tetszése szerint tejjel vagy joghurttal fogyasztja. Ha nem eléggé édes, mézzel is ízesíthetõ még.

Megjegyzés: A granolára is lehet több mézet tenni, de mivel nálunk a férjem nem eheti, csak nagyon keveset használtam belõle. De nem is kellett több, mi nem édesítettünk utána.

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/05/h...

sponsored links

Keres?s