Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

2014-05-15

sponsored links

Ketten is vagyunk a családban, akik nem ehetünk disznóhúst, de igazából a család másik felének sem hiányzik, ha nincs. Igenám, de míg a hús nekem sem hiányzik, a különféle "disznóságok" - kolbász és társai - azért hiányoznak, és néha nagyon megkívánom. Éppen ezért muszáj volt alternatívát találjak a sertésbõl készült kolbászra. A boltban található ún. csirke- vagy marhakolbászok nem olyasmik, amire vágytam; ha megkívánom, én abszolút a házi kolbász ízét és állagát akarom érezni, ezért hát "kifejlesztettem" a magam kolbászreceptjét, amit csirkébõl, marhából és libából állítottam össze. Lehet szemet forgatni és fujjogni ezek hallatán, meg mondani bármit, hogy így az igazi meg úgy az eredeti, de nekem egyszerûen alkalmazkodnom kell, és akkor a megadott lehetõségekbõl válogathatok. Most csak kicsiben készítettem kétféle ízesítésû kolbászt, és csak a fagyasztóba tettem, tehát nem volt alkalmam száradni hagyni és egy kissé megfüstölni, de mivel ez a próba kitûnõen sikerült, télen, disznóvágás idején ismét csinálok, és akkor a többivel együtt fel is füstölhetjük.
Az egyik recept, amibõl valamivel többet csináltam, egyszerû hagyományos kolbász sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával ízesítve, a hús maradék részébõl pedig grillkolbászt készítettem Aleda receptje alapján. Ez utóbbinál megmaradtam a hozzávalóknál, de az arányokat ízlés szerint módosítottam. Jaj, és az, hoyg hogyan töltöttem meg... na, az kész komédia volt. Nem ajánlom senkinek, hogy rólósütõ csõvel és habzsákkal töltsön kolbászt. :D :D :D De azért meglett. Mint írtam, ez csak próba volt, de a végeredmény irtó jó lett. A következõ szeánszra már jobban felkészülök... :)


Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Hozzávalók a kétféle kolbászhoz: 2 kg csirkehús (melle és kicsontozott combja vegyesen), 1 kg marhahús, 65 dkg libaháj; a hagyományos ízesítésûhez: 1-2 fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), 1-2 evõkanál (vagy ízlés szerinti) só, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2-3 teáskanál bors; a grillkolbászhoz: 1 kisebb hagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 3 szem szegfûbors, 1 csapott teáskanál õrölt bors, 1 mokkáskanál õrölt kömény, 1 púpozott teáskanál szárított, morzsolt csombor, só, 1 evõkanál libazsír; továbbá: belek (birkabélbe szándékoztam eleinte tölteni, de éppen nem kaptam, így disznóbelet használtam).

Elkészítése: A kétféle húst ledaráljuk, a fagyos libahájat pedig jó apróra vagdossuk (fagyosan könnyebb). Az egészet tálba tesszük, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ezután elosztjuk kb. 2/3-1/3 arányban, és egy idõre hideg helyre tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A nagyobb adag húshoz adjuk az összezúzott fokhagymát, illetve rászórjuk a fûszereket, és ismét alaposan összegyúrjuk. Egy kis fasírtnyi adagot egy száraz felforrósított serpenyõbe teszünk, mindkét oldalát megsütjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlésünknek megfelelõen pótoljuk a fûszereket. Minden plusz adag fûszer hozzáadása után alaposan dolgozzuk össze a masszát. Amikor jónak ítéljük, a húst belekbe töltjük hosszabb vagy rövidebb kolbászokat formálva belõle, majd tetszés szerint frissen lefagyasztjuk vagy felfüstöljük.

A grillkolbászhoz a finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük a libazsíron, hozzáadjuk az õrölt fûszereket, majd az egészet jó alaposan kidolgozzuk. A továbbiakban az eljárás ugyanaz, mint az elõzõnél. A grillkolbászról még nem készült fotó, de amintlehet, pótolom, csak várom a megfelelõ alkalmat a grillezésére. :)



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/05/h...

sponsored links

Keres?s