Házi kenyér

2014-05-19

sponsored links

                            Ez volt az elsõ próbálkozásom e téren. Sokat olvastam és nézelõdtem, sõt még egy kenyérsütésért rajongó csoportba is meghívtak, így érthetõ volt, hogy elõbb utóbb elcsábulok. 
Annyi szépséget láttam ott, hogy habár nem eszünk sok pékárut, muszáj volt sütnöm nekem is. 

A hétvégén egész napos programra mentünk, így gondoltam itt a remek alkalom, hogy házi kenyérbõl készítsünk szendvicseket. ÉÉÉS mennyire jó ötlet volt. Sosem esett még ilyen jól a szendvics:). Feltöltöttem a képemet és olyan sokan, olyan kedvesek voltak, hogy még a receptet is elkérték. Habár szokásomtól eltérõen telefonnal fotóztam, de mivel megígértem, így felteszem a receptet és a képeket is.
                Londonban lakunk, így a liszt, amit használtam nem hiszem, hogy beszerezhetõ otthon. Mivel azonban ez egy alap kenyér liszt, nem hiszem hogy az otthoni nem felelne meg. Ja és igen, azért szilikon formában sütöttem, hogy szép egyforma szeleteket kapjunk a szendvicsekhez. 19 szeletet kaptunk ebbõl a mennyiségbõl, de hiszitek vagy sem egy szendviccsel annyira jóllaktam, mint a boltival még sosem.


Hozzávalók:
  • 450 g kenyérliszt
  • 225 ml víz (langyos)
  • 2 evõkanál olíva olaj (én extra szüzet használtam)
  • 2 evõkanál vegyes virágméz
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 1 és fél teáskanál szárított élesztõ
  • 2 evõkanálnyi lenmag a tetejére
  • 3 db jégkocka
Az elkészítés menete:
  1. A lisztet az élesztõvel és a sóval jól elkevertem, majd hozzáadtam a vizet, olajat és a mézet.
  2. Ezután a habverõ dagasztó spiráljával nagyjából összekevertem egy gombóccá.
  3. Kézzel folytattam a dagasztás kb. 30 percig, amíg szépen egybe nem állt a kis gombócom és nem volt olyan kõ kemény.
  4. Ezután megszórtam a gombóc tetejét egy kis liszttel és lefedtem. Magára hagytam amíg a duplájára nem kelt.
  5. Mikor már szép nagyra nõtt, újra átgyúrtam (liszt nélküli deszkán, nem ragadt oda!).
  6. Formáztam belõle egy hengeres alakot, majd egy szilikon formába tettem. (Lenti képen jól látszik).
  7. Betettem a kis hengeremet a szilikon formába és jól lenyomkodtam, hogy a sarkokba is szépen kitöltse az ûrt.
  8. Ezután egy kicsit megvizeztem a kezem és megsimogattam a tetejét, hogy jól bele tudjon ragadni a lenmag, amit rá is szórtam.
  9. Újra lefedtem és megint a duplájára kelesztettem.
  10. Elõmelegítettem a sütõt 200 fokra, légkeverésesre állítottam, majd betettem a kenyérkét.
  11. Bedobtam a sütõbe 3 db. jégkockát és 45 percen keresztül ki sem nyitottam.
  12. Ekkorra teljesen megsült, amit onnan tudtam, hogy a formából kiborítva megütögettem az alját és kopogott.
  13. Rácson hagytam kihûlni.
Ennyi volt az egész, szépen szeletelhetõ nagyon finom kenyeret kaptunk. :) Máskor is sütök még! :)

És akkor jöjjenek a képek:

A forma, amiben sütöttem

A kisült kenyér felülrõl

A liszt

Kisült kenyér felszeletelve




Folytats a blogon ... nutsnroll.blogspot.com/2014/05/hazi-k...

sponsored links

Keres?s